OD KNJIGE NAPRAVITE DEKORATIVNU SAKSIJU ZA CVIJEĆE !

Ukoliko imate neku staru knjigu koja samo skuplja prašinu na polici, na ovaj način joj možete dati potpuno novi život.
Potrebni su vam sledeći materijali:

Stara knjiga, tvrdi povez, sa najmanje 4cm debljine
Precizan, oštar nož
Tečni lijepak
Komad najlona
Četkica za razmazivanje ljepka
Nekoliko kamenčići srednje veličine
Sukulenti različitih ili istih vrsta
Ukrasi za baštu

Postupak: 

1. Sipajte puno ljepka na neuvezane strane knjige, izostavljajući sve ono što se nalazi ispred stranice koja će biti gornja strana ovog  vašeg projekta, pa četkicom ravnomjerno razmažite ljepak i ostavite ga se se osuši. Stavite neki težak predmet na knjigu dok se ljepak osuši.

kako da napravite dekorativnu saksiju

2. Izmjerite pa obilježite granice, kreirajući margine po kojima ćete ih sjeći. Preskočite prve 3 stranice – njih ćete zadnje obraditi.

3. Oštrim nožem isjecite unutrašnjost knjige, prateći linije koje ste prije obilježili. Ovaj dio zahtijeva vaše strpljenje jer može potrajati i do 2 sata, ali ipak nije teško. Obavezno uklanjajte i sitne komade papira dok radite i trudite se da vam ivice budu što urednije. Čoškovi će vam vjerovatno predstavljati najveći problem i na njih ćete potrošiti najviše vremena.

dizajnidom5

4. Na kraju, pažljivo obradite  one3 stranice koje ste preskočili na početku. Kada ih isječete, ponovo ih vratite na početak knjige, jer ćete njih posljednje iskoristiti.

5.Zatim postavite najlon u udubljenje koje ste napravili. Najlon će spriječiti prodiranje vode u listove knjige i njeno uništavanje. Heftalicom spojite najlon za stranice knjige.

dizajnidom6

6. Sipajte kamenčiće u šupljinu u koju ste smjestili najlon . Sipajte zemlju preko tih kamenčića i pritiskajte je, a usput dodajte i svoje bilje.

Oglasi