OČARAVAJUĆA ARHITEKTURA U OBLIKU ŠIŠARKE – nesvakidašnji oblik zgrade koji izaziva oduševljenje!

Ovo čudo od zgrade je osmislio japanski arhitekta Sou Fuđimoto . On je najavio planove za izgradnju spektakularnog tornja u obliku šišarke u Monpeljeu francuskom gradu , koju je dizajnirao u sklopu serije koja je tako simbolično nazvana “moderne ludosti”.

Jedinstveni toranj sa balkonima koji su raspoređeni u svim smjerovima nazvan je “Bijelo drvo” , i  imat će 17 spratova, a izgled je nastao kao ideja da arhitektura treba da reflektuje oblike koje pronalazimo u prirodi.

dizajnidom

dizajnidom2

Njen zakrivljeni oblik  podsjeća na deblo, dok su balkoni za čak 120 stanova dizajnirani poput listova šišarki koji se okreću prema sunčevoj svjetlosti. Stanovi će tako biti okrenuti u različitim smjerovima, što će omogućiti budućim stanarima da izaberu pogled koji najviše žele.

dizajnidom4

Zanimljivo je i samo rješenje da centralne prostorije planirane za dnevni boravak budu otvorene prema balkonima koji će biti veličine pola stana, tako da  će “Bijelo drvo” biti idealan kutak za one koji uživaju u dobrom pogledu. U tornju će biti smještena i umjetnička galerija, panoramski bar,  restoran, i kancelarije, a iza zgrade pruža se pogled na  park uz rijeku Lez.

očaravajuća arhitektura

Oglasi