NOVA EKOLOŠKA ARHITEKTURA – zelenilo na krovovima zgrada!

Ova džinovska zgrada od čak 11 spratova odiše urbanim dizajnom  i opštim dostojanstvom svakim svojim klasičnim stubom kao i granitnim blokom. Međutim ono što je čini posebnom je  visoko iznad, na krovu, sakriven od pogleda,smješten potpuno drugačiji svijet.

dizajnidom2

Zapravo 2001. godine na krovu ove zgrade je napravljena jedinstvena urbana oaza, površine 2.100m², koja je napravljena kao jedan od prvih zelenih krovova u ovom gradu, da bi se demonstrirale pogodnosti zelenih krovova. Danas je to mjesto gde živi više od 20.000 biljaka, a među kojima je 150 različitih vrsta  cvijeća, žbunja i  puzavica .

ekološka arhitektura: zelenilo na krovovima

Ovakvi zeleni krovovi su prisutni još od kamenog doba, gdje su zajednice pokrivale svoje domove busenjem, što danas predstavlja rastući urbani trend u gradovima širom svijeta, a inspirisan željom za boljim okruženjem, finansijskim olakšicama, čak i za zakonskim regulativama. Do 2012.god Šangaj je dobio 1,45 miliona m² zelenih površina zahvaljujući svom gradskom sistemu finansijske podrške, dok su donacije i subvencije te koje su omogućile bujanje zelenih krovova u njemačkim gradovima Minhenu i Štutgartu, zatim u austrijskim centrima Lincu i Beču, kao i holandskim gradovima Amsterdamu, Hagu, Roterdamu i  Groningenu .

Rooftop Garden in The Loop, Downtown Chicago

Oglasi