NEOBIČNI CENTAR ZA KULTURU – ovakvu građevinu još niste vidjeli!

Arhitektonska firma Snohetta je pobijedila  2007. godine na konkursu za izgradnju kulturnog centra u  Saudijskoj Arabiji – grad Dahran , a najnovije fotografije ća vam otkriti da je zadivljujuća građevina blizu završetka, čak i prije rokova najavljenih za proljeće 2017. godine.
Građevina će se sastoji iz pet razina izgledom nalik kamenju. Veoma je impresivan objekat koji djeluje mistično i monumentalno na pustinjskom suncu. Obložen je sa otprilike 360 kilometara tankih cijevi od nehrđajućeg čelika koje se spiralno obavijaju oko strukture čime  naglašavaju njenu formu.

Na mjestima gdje cijevi prekrivaju prozore, sabijene su u tanke ploče koje poput žaluzina štite unutrašnjost građevine od sunca, što je veoma važno na lokaciji koja je ekstremno topla,vjetrovita i  vlažna .
U srcu građevine se posebno ističe  98 metara visok toranj. Toranj okružuju tri položena objekta i jedan manji koji je nazvan “ključni kamen”. Veliki ovalni prozor krasi ovaj najmanji objekat koji simbolizuje pogled u budućnost.Iako je toranj obrazovna zgrada, svaki sprat ima drugačiju funkciju. ‘Ključni kamen’ ima funkciju da bude centralni dio za učenje, prostor sa studijima i opremom. U ovoj arhitekturi, ključni kamen je element koji drži cijelu težinu luka. Ovdje predstavlja i ključni element za učenje .

CENTAR ZA KULTURU
CENTAR ZA KULTURU

Oglasi