Jeff Bezos, drugi najbogatiji čovjek na svijetu, iznio je upozorenje o nadolazećoj ekonomskoj krizi u Sjedinjenim Državama. Istaknuo je važnost pripreme za moguće katastrofalne posljedice, naglašavajući znakove približavanja recesije, poput smanjenja radnih mjesta u različitim industrijama. Preporučio je potrošačima da odgode kupnju skupih proizvoda poput televizora, hladnjaka i automobila te vlasnicima malih tvrtki da se fokusiraju na akumulaciju novčanih rezervi umjesto na nove investicije.

Andy Jesse, izvršni direktor Amazona, također dijeli te zabrinutosti te provodi mjere rezanja troškova, smanjenja potrošnje i zamrzavanja zapošljavanja kako bi se pripremio za izazovnu gospodarsku klimu. Napominje se da su upozorenja investitora, rukovoditelja i analitičara o rastućoj inflaciji i brzim mjerama Federalnih rezervi za suzbijanje iste. Inflacija je u lipnju dosegnula najvišu razinu u posljednjih 40 godina, a u listopadu se stabilizirala na 7,7 posto, što je potaknulo brze korake američke središnje banke u podizanju kamatnih stopa, što bi moglo dodatno opteretiti potrošače i poduzeća.

BONUS:
Sportom do zdravlja

Tjelesna aktivnost je ključna ljudska potreba od rođenja do starosti. Moderni način života dramatično je promijenio navike, kako kod odraslih tako i kod djece. Djeca sve više konzumiraju “brzu hranu”, gazirane napitke te provode sve manje vremena u fizičkoj aktivnosti. Istraživanja pokazuju da su slatki voćni sokovi jedan od glavnih krivaca za pretilost kod djece. Osim toga, djeca sve više vremena provode u zatvorenim prostorima uz računala i televiziju te sve manje hodaju pješice od kuće do škole. Ovo sjedenje pred televizorom povezano je s povećanim unosom nezdrave hrane i smanjenim unosom voća i povrća.

Rezultat takvog načina života je sve veći broj pretilih djece. U Hrvatskoj je svako šesto dijete pretilo, što govori o ozbiljnosti problema.No, tjelesna aktivnost nije važna samo za smanjenje pretilosti. Ona direktno ili indirektno utječe na funkcioniranje svih organa u tijelu i ključna je za zdrav razvoj djeteta.

Kako bismo utjecali na djecu školske dobi, važno je osim nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja kao obveznog predmeta, poticati ih na sudjelovanje u sportskim klubovima. Još je važnije osigurati da djeca svakodnevno provode vrijeme u tjelesnoj aktivnosti, potičući ih da nakon škole igraju na otvorenom s vršnjacima. Vikendom bi trebalo ići na izlete, pješačiti, trčati, igrati se loptom, preskakati konop, plivati ljeti. Također je važno ograničiti vrijeme provedeno pred računalom i televizijom te biti dobar uzor djeci. Umjesto popodnevnih i vikend gledanja sapunica, potrebno je potaknuti tjelesnu aktivnost i biti aktivni. S obzirom na porast kroničnih bolesti kao što su pretilost, dijabetes, bolesti mišićno-koštanog sustava, visoki krvni tlak i srčane bolesti, naglašavamo kako je “kretanje jedan od ključeva za zdravlje”.

Stoga, pokrenite se! Ako nemate vremena, jednostavno dignite se od stolice, napravite deset čučnjeva ili siđite niz stepenice u zgradi i vratite se. Razmišljajte o tjelesnoj aktivnosti koju ćete obavljati sutra, prekosutra i vikendom. Razmislite kako možete umjesto automobila koristiti hodanje ili planirajte tjelesnu aktivnost za vikend te kako uključiti svoju djecu u to. Zamislite koliko će vam vremena biti lijepo provesti igrajući se s njima. Kada ste to zadnji put napravili?

Oglasi