BONUS PRIČA:

Cijepljenje je jedno od najznačajnijih postignuća 20. stoljeća u području javnog zdravstva, predstavljajući izuzetno uspješnu metodu zaštite populacije od teških bolesti putem poticanja imunološkog odgovora organizma.

Što je cijepljenje?

Cijepljenje je proces unošenja živih, oslabljenih ili umjetno proizvedenih virusa ili bakterija u tijelo s ciljem poticanja imunološkog sustava da proizvede specifična protutijela. Ova protutijela služe kao obrana organizma protiv budućih infekcija istim uzročnikom, čime se sprječava razvoj teških bolesti.

Zašto je važno ne propustiti cijepljenje?

Smanjenje rizika od teških bolesti: Cijepljenje je ključno za eliminaciju ili značajno smanjenje bolesti poput difterije, tetanusa, dječje paralize (poliomijelitisa), ospica, zaušnjaka (parotitisa) i rubeole. Primjerice, difterija je do prijevođenja cjepiva uzrokovala do 1000 novih slučajeva godišnje u Hrvatskoj, dok se danas taj broj svede na minimalan ili nikakav.

Zaštita populacije (kolektivni imunitet): Cijepljenje nije samo pitanje osobne zaštite već i zaštite šire populacije. Kada je procijepljenost stanovništva visoka, virusi i bakterije teže pronalaze nove domaćine, čime se sprječava širenje bolesti u zajednici. Slučajevi epidemija, poput onih ospica u Italiji, naglašavaju važnost visoke procijepljenosti za sprečavanje ozbiljnih zdravstvenih posljedica.

Sigurnost i učinkovitost: Cjepiva su pažljivo testirana na sigurnost i učinkovitost prije nego što se stave na tržište. Neželjene reakcije nakon cijepljenja obično su blage i prolazne, poput privremenog crvenila ili povišene temperature.

Zakonska obveza i zdravstvena dokumentacija: U Republici Hrvatskoj, cijepljenje je zakonska obveza koja osigurava zdravlje djece i cijele populacije. Nakon cijepljenja, važno je pratiti zdravstvenu dokumentaciju, poput kartona cijepljenja i zdravstvene knjižice, kako bi se osigurala pravovremena administracija cjepiva i praćenje imunizacijskog statusa djeteta.

Nurse injecting patient with syringe

Cijepljenje je stoga ključni alat zaštite zdravlja, posebno u djece, te pridonosi smanjenju smrtnosti i ozbiljnih komplikacija povezanih s infektivnim bolestima. Redovitim pridržavanjem rasporeda cijepljenja, roditelji i skrbnici pridonose kolektivnoj dobrobiti zajednice i zdravlju svoje djece.

Oglasi