KROVOVI ZA SUHA PODNEBLJA: SAKUPLJAJU KIŠNICU – ovo bi moglo biti odlično rješenje za one gradove koji se nalaze u suhim podnebljima

Iranski biro BMDesign Studios predstavio je konkavne krovove u obliku činije kao rešenje za sušna klimatska područja kao što je Iran gde nedostatak vode dovodi do migracije stanovništva.

Pošto su padavine u ovom području manje od trećine svetskog proseka, a isparavanje je tri puta brže od svetskog proseka, ovakvi krovovi pomažu da čak i kod najmanje kiše dođe do formiranja većih kapi koje će se moći uskladištiti pre nego što ispare.
Sistem konkavnih krovova će prvi put biti primenjen na jednoj školi u Iranu gde će na 923 kvadrata biti postavljene „činije“ koje će skupiti 28 kubika kišnice godišnje sa efikasnošću od 60 posto. Dalja istraživajna u ovoj oblasti biće usmerena ka tome da se efikasnost dodatno poveća.

Rezervori za skupljanje kišnice biće postavljeni između zidova zgrada kako bi se omogućila dodatna regulacija temperature unutar škole a samim tim bi se i smanjila potreba za klimatizacijom.