Kosta Kecmanović je već skoro dva mjeseca u centru pažnje medija. Ovaj mladić sa samo 13 godina, nažalost, zaslužio je neslavnu titulu najmlađeg masovnog ubice u historiji. Šokantno, izveo je ovaj užasan čin u okviru svoje osnovne škole, oduzevši živote devet nevinih učenika. Njegova prva žrtva bio je školski čuvar, a za njim i osam njegovih prijatelja. Osim ove tragične smrti, ranjena je i profesorica historije i još šest učenika, a jedan od njih je podlegao ranama nakon što su se 12 dugih dana hrabro borili za oporavak. Nakon svojih gnusnih postupaka, Kosta je odlučio da se preda vlastima. Međutim, ovaj poražavajući događaj nije samo utjecao na njega, već je imao i teške posljedice po njegovu porodicu. Njegov otac Vladimir Kecmanović je priveden i u pritvoru je ostao zadnja dva mjeseca. Težina ove situacije je nesumnjivo izazvala ogromnu nevolju i bol za sve.

 

Kosta na psihijatrijskoj klinici boravi skoro dva mjeseca od kada je primljen prvog dana nakon ubistva. Tokom svog boravka tamo, mladić nije pokazao nikakve znake kajanja ili krivice za zločin koji je počinio. Zanimljivo je da nije pokazao nikakvu zabrinutost ili upite o svojim roditeljima i umjesto toga je izrazio žaljenje što nije u potpunosti izvršio svoj plan. Čak je izrazio morbidnu radoznalost da svjedoči reakciji svoje majke nakon što je otkrio njegove postupke. Ono što je zaista izazvalo interesovanje dječaka ubice je da li je stekao popularnost i da li se o njemu raspravlja ili piše. Kosta je trenutno zatražio od ljekara da se ošišaju, izražavajući nezadovoljstvo njegovim trenutnim izgledom. Osim toga, uporno je pitao da li može imati pristup kompjuteru kako bi se igrao igrice.

 

Nedavno je sa psihijatrijske klinike stiglo novo obavještenje o emocionalnom stanju dječaka, koje otkriva značajnu promjenu u njegovom raspoloženju. Ranije ga je karakteriziralo spokojno držanje, a sada je vidljivo uznemiren i ispunjen nemirom, neprestano se raspitujući o svom puštanju iz zatočeništva. Vrijedi napomenuti da on sebe doživljava kao običnog dječaka , pokazujući alarmantan nedostatak empatije prema počinjenom gnusnom činu masovnog ubistva, kao i odsustvo emocionalne veze sa svojim preminulim prijateljima i vlastitom porodicom, koji su dovedeni u nevjerovatno izazovnu situaciju. Posebno zabrinjava razorni uticaj na njegovu mlađu sestru.

 

Oglasi