– Jedan od boljih poslova u današnje vrijeme, jeste posao konobara. Pri tome ne mislimo na obične kafiće, nego na malo bolje restorane, gdje se vrte puno veće pare na dnevnom nivou. Sljedeća priča se desila u Srbiji. 

U razdoblju od dvije godine konobar Mario smišljao je tajnu metodu izvlačenja sredstava iz restorana u kojem je bio zaposlen, shemu koju je uspio zadržati skrivenom.

Nakon što su ga locirali, pokazalo se da je 28-godišnji konobar krišom prisvojio oko 20.000 eura. Slijedom toga, protiv njega je nedavno podignuta tužba.

U restoranu Uno u Slavonskom Brodu tijekom 2021. i 2022. godine odvijao se niz događaja navedenih u optužnici. Unutar tog vremenskog okvira, Mario je bio odgovoran za generiranje ukupno 326 faktura, koje su sve lažno predstavljene kao kartične transakcije.

  • Te je iznose, prema tvrdnjama tužitelja, naplaćivao u gotovini na račune, no umjesto da ih je predao blagajni kako je to bilo potrebno, novac je nezakonito zadržao za sebe. Tom je radnjom trgovačko društvo oštećeno za 19.497,51 eura, a u istom iznosu mu je omogućena i protupravna imovinska korist.

Mario je vlastima otvoreno priznao svoje postupke, ali je tijekom istrage odabrao pravo na šutnju i suzdržao se od obrane. Nepravilnost u financijskim evidencijama, točnije nedostajuća sredstva, uočili su tek u rujnu 2022. kada je otkrivena anomalija u sustavu kartičnog plaćanja u restoranu Uno.

Temeljitim pregledom kako izdanih računa, tako i snimaka nadzornih kamera, otkriven je identitet počinitelja. Nitko drugi do Mario, konobar, bio je taj koji je genijalno osmislio “poslovni model” koji mu je omogućio da svaki mjesec u džep ugura prosječno 1000 eura.

Kako bi prevario sustav, mjesečno je izmišljao oko 16 faktura, svaka u vrijednosti od oko 60 eura. Ako se dokaže da je kriv, bit će dužan restoranu nadoknaditi cjelokupna sredstva, uz dodatni iznos za pokriće obračunatih kamata. Dodatno, od njega će se tražiti da plati 1300 eura za pokrivanje troškova povezanih s pravnim postupkom.

BONUS VIJEST:

U užurbanom srcu Novog Sada na društvenim mrežama osvanuo je snimak mladića udobno smještenog u automobilu. No, ono što ovu scenu čini neobičnom je to što vozilo u pitanju nije njegovo, već osoba iza kamere koja je dokumentirala cijeli incident.

Na snimci se čuje glas Novosađanke koja tvrdi da je mladić udario njezin auto i da je uhvaćen na djelu. Tijekom cijelog procesa snimanja, ona ga stalno ispituje o njegovom neovlaštenom ulasku u njezino vozilo i ispituje zašto je tamo, zahtijevajući da bez odlaganja napusti prostor.

Ovaj auto pripada meni. Molimo izađite odmah. Zašto si u mom autu? Ovo vozilo je moje. Zahtijevam da smjesta napustite ovo područje. Kako ste dobili pristup mom autu? Što tražite i zašto ste u mom vozilu? Djevojka je uzviknula u nevjerici, ispitujući ga dok je on zbunjeno odgovarao, govoreći samo “ovo je moje, ovo su moje stvari”, dok je stajao i zurio u nju, gestikulirajući rukama kao da ne razumije njezine upite.

Kao odgovor, odlučno je izjavila: “Ne, ovo vozilo pripada meni. Inzistiram da se odmah maknete.” Brzo je uzvratio: “Molim vas, dopustite mi trenutak da uzmem svoju torbu.”

  • Mladić joj je pokazao svoj ruksak, otkrivajući svoje stvari dok ih je vadio iz automobila. Kada su ga pitali o svom ulasku, samo je nesigurno odgovorio, “Nemam pojma.” Suočila se s njim, znajući da je pregledao njezine stvari. “Dokumentiram ovaj razgovor. Kako se zoveš?” upitala je. Kao odgovor, brzo je navukao kapuljaču na glavu i krenuo nepoznatim putem.

O događaju su bez odlaganja obaviješteni nadležni organi, a slučaj je odmah prijavljen policiji.

Instagram profil “192_rs” objavio je ovaj snimak uz opis koji potvrđuje da je pokušaj krađe pravovremeno prijavljen nadležnim organima, te aktivno traže bilo kakvu informaciju o identitetu počinioca.

U srcu Novog Sada, na Trgu galerija, dogodio se smion incident kada je mlada djevojka tijekom dana otkrila uljeza u svom automobilu. Lopov se bez oklijevanja brzo povukao u nepoznatom smjeru. O situaciji su odmah obaviještene vlasti, neslužbeno se doznaje. Kako bi pomogli u istrazi, pozivaju se osobe koje posjeduju bilo kakve relevantne informacije o počinitelju da se jave policiji na broj telefona 192 ili dođu u najbližu policijsku postaju.

  • O Bože, podari mi spokoj tipične Novosađanke koja je ostala pribrana usred krađe vozila. Nakon prvog komentara uslijedila je bujica odgovora, a mnogi su primijetili izuzetnu smirenost mlade i hrabre Novosađanke. Prema komentarima, vidljivo je da se vrlo pribrano nosila s ovom prilično neugodnom situacijom.

Među pristiglim komentarima bile su izjave poput “Izuzetno ugodna i slobodoumna”, “Neka mi je mirna smirenost tipične Novosađanke kad joj otimaju vozilo” i “Novosađani još jednom dokazuju da budu najopušteniji pojedinci na Zemlji.”

Jedan korisnik je, izražavajući oduševljenje djevojčinom prisebnošću, podijelio komentar da bi je oženili bez razmišljanja, jer im po prvi put fizički izgled nije zanimljiv. Osim toga, bilo je i pojedinaca koji su izrazili svoje razočaranje snimkom, ističući kako je ovo daleko od jednostavne situacije.

Oglasi