JEDINSTVENO I INOVATIVNO : NAMJEŠTAJ OD NOVINA – ne viđeno do sada

8a

 

U današnje vrijeme  svjedoci smo brojnih eksperimenata i istraživanja, koja za rezultat imaju najneobičnije komade dekoracije, namještaja ili drugih stvari. Jedan od dizajnera koji želi da ostavi trag iza sebe je i Vu Džai Li, koji dolazi iz Koreje, a sada živi i radi u Ajndhovenu, u Holandiji. Njegov novi projekat zove se PaperBricks.

9a

 

Papir se može reciklirati, to je činjenica, ali to se ne može raditi dovijeka, jer se njegova vlakna raspadaju te postaju sve manja nakon svakog postupka reciklaže. Lijev projekat istražuje način na koji se papir može mnogo bolje i održivije reciklirati,te na taj način nastaje PaperBricks dizajn.

7a

 

Reciklirane novine postaju pulpa, koja se u Lijevom projektu miješa sa ljepilom. Na kraju, od te smjese se formiraju “cigle”, koje su otporne i stabilne baš kao i one prave cigle. Kada se osuše, Lijeve cigle dobijaju interesantni mermerni efekat, a koji im usput daje i nježnu, tekstilnu teksturu.

namještaj od novina

 

Trenutno, u Lijevpj seriji namještaja od recikliranih novina postoji klupa, koju prate 2 stočića za kafu. Na prvi pogled, nikako ne bismo mogli da pogodimo porijeklo ovih komada namještaja, jer zbog svoje interesantne teksture oni djeluju kao da su napravljeni od kamena.

5a

Oglasi