JAPANSKI IZUM KOJI JE ODUŠEVIO SVIJET – novine iz kojih niče cvijeće!

Ako vam zvuči nevjerovatno da od novina može da nastane cvijeće, ne krivimo vas. Međutim, jedan od najčitanijih dnevnih listova u Japanu izumio je novine koje su potpuno ekološke. Kada ih zasadite, procvetat će!
Japan je još jednom pokazao da je veoma napredna zemlja. Najnoviji poduhvat vrijedan svake pohvale svakako su novine napravljene od recikliranog papira koji sadrži sjemenke biljaka, a koje nakon čitanja možete zasaditi. Ovu “zelenu” senzaciju  novina prodaje dnevni list “Mainichi” i to u velikih pet miliona primjeraka.

dizajnidom


Prilikom pravljenja materijala na kojem se štampaju novine, fabrika papira u celuloznu masu ubacuje sjemenke koje postaju sastavni dio papira. Čak je i mastilo koje se koristi napravljeno na ekološki način jer je nastalo iz povrća.

dizajnidom1

Svaki primjerak novina, nakon što je pročitan, poželjno je da zasadite. Dovoljno je da se u komadu ili isjeckane na komadiće zasade u zemlju, zalivaju poput drugih biljaka, i nakon nekoliko nedelja iz zemlje će niknuti cvijeće.Ekološke novine postigle su veliki uspeh, prodaju se u velikom broju  i imaju prihod od preko 600.000 eura. Mnoge škole u Japanu odlučile da na ovom pozitivnom primjeru nauče učenike o važnosti čitanja i poštovanju prema životnoj okolini .

Oglasi