Jaja su bogat izvor nutrijenata koji nude brojne zdravstvene prednosti. Ne samo da su odličan izvor proteina, već sadrže i svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale i poboljšanju zdravlja kostiju i mozga.

Jaja su raznovrsna namirnica koja se može konzumirati na različite načine, uključujući kao doručak, užinu nakon treninga ili jednostavno kao međuobrok. Mogu se kuhati, kuhati prelako ili umućeni po vašoj želji. Međutim, važno je voditi računa o hrani koju uparujete s jajima. Iako se jaja smatraju zdravom opcijom, to ne znači da se mogu kombinovati sa nezdravim sastojcima.
„Jaja su nesumnjivo vrijedan dodatak dobro zaokruženoj i hranjivoj prehrani, zahvaljujući bogatoj zalihi visokokvalitetnih proteina i vitamina B. Ipak, prema dijetetičarki Lauren Manaker, njihovo blagotvorno djelovanje može se poništiti ako se konzumiraju zajedno sa masnom, slanom ili na neki drugi način nezdravom hranom.

Uobičajena je praksa upariti jaja s kobasicama i prženim krompirom za obilan doručak. Međutim, poznato je da ova kombinacija namirnica ima visok sadržaj zasićenih masti i natrijuma.

Manaker je upozorio da je, ako odlučite da konzumirate jaja, važno da ih uparite sa drugom zdravom hranom kao što su avokado, povrće i hleb od celog zrna.

Oglasi