U petak u Novom Sadu i Bačkoj Palanci dogodila se tragedija u kojoj su od strujnog udara posle jakog nevremena poginuli i mladić i odrasli muškarac. Nakon ovih razornih incidenata u Srbiji, gdje su mladić u Novom Sadu i muškarac u Bačkoj Palanci tragično izgubili život od strujnih udara tokom nevremena, ključno je preduzeti mjere koje treba preduzeti tokom i nakon ovakvih vremenskih nepogoda. Tomislav Mićović, elektrotehničar, dao je detaljna objašnjenja o mjerama opreza koje treba poduzeti kako bi se spriječili eventualni tragični incidenti.

 

Za vrijeme olujnih vremenskih uvjeta nije neobično da uređaji za napajanje pokvare. Ovaj rizik se povećava kada je tlo natopljeno ili prekriveno mokrom travom, jer pruža pogodno okruženje za pojavu fenomena poznatog kao naponski lijevak. Jednostavno rečeno, to znači da se područje oko palog visokonaponskog vodiča naelektrizira. Kao rezultat toga, osobe u neposrednoj blizini mogu imati fatalne posljedice, objasnio je Mićović.

 

Nadalje, naglašava važnost držanja sigurne udaljenosti od lokacija koje imaju električne kablove kako bi se spriječila potencijalna opasnost od strujnog udara. Neophodno je suzdržati se od kontakta sa kablovima i odmah napustiti područja u kojima postoje ove opasnosti. Od vitalnog je značaja izbjeći bilo kakve popravke tokom olujnih uvjeta, jer grom ima tendenciju da udari u najviše strukture, predstavljajući značajan rizik za pojedince koji su izloženi vani. Treba napomenuti da suncobrani, koji posjeduju metalne šipke, imaju kapacitet da prenose električnu energiju i stoga predstavljaju potencijalnu prijetnju.

 

Iskusni električar preporučuje da isključite sve elektronske uređaje jer na njih može lako uticati potencijalni udar groma. U prošlosti su antenski prijemnici često bili isključeni kako bi se izbjeglo oštećenje više televizijskih uređaja. Trenutno postoji šansa da grom udari u kablovsku ili uličnu mrežu. Stoga je preporučljivo isključiti elektroničke uređaje poput prijenosnih računala, računara, televizora i telefona jer su osjetljivi na električno pražnjenje. Ovu mjeru predostrožnosti predlaže Mićović.

Oglasi