Dok su ispitivali učenika koji je odgovoran za strašni masakr, roditelji stradalih učenika skupili su hrabrost i postavili brojne upite krivcu. Dječak, koji je ispitivan putem video veze iz psihijatrijske ustanove u kojoj je boravio dva i po mjeseca, suočio se s majčinim upitom o vremenu njegovog posljednjeg puštanja suza. Njegov odgovor je sve prisutne ostavio bez riječi, jer je hladno i bez ikakvih emocija ili empatije prema žrtvama i njihovim ožalošćenim porodicama izjavio: “Ne mogu se sjetiti posljednjeg slučaja kada sam prolio suze”, kako je izvijestio izvor.

 

Podsjećamo, trinaestogodišnjak je saslušan kao svjedok u istrazi koju je Više javno tužilaštvo u Beogradu vodilo protiv njegovog oca. Istraga se vrti oko sumnje da je otac dozvolio svom malom sinu da ga prati do streljane i naučio ga da koristi vatreno oružje. Osim toga, istraga se fokusirala na neadekvatne mjere sigurnosti za čuvanje očeva dozvoljenog oružja, što je omogućilo sinu lak pristup istom. Važno je podsjetiti da je tog tragičnog dana sin sa bezbedne lokacije preuzeo oružje. Navodno je otvaranje sefa bio jednostavan zadatak, jer je trebalo okrenuti samo tri broja, od kojih su dva već bila ispravno postavljena. Kada je ušao u školu, sin je bio naoružan i nastavio da čini užasna djela. Njegova prva žrtva bila je zaštitar, a za njom tri djevojke koje je sreo u hodniku. Zatim je ušao u svoju učionicu u kojoj se održavao čas istorije i nemilosrdno gađao djecu jedno po jedno.

 

Kada su ga pitali o ocu, odmah je odgovorio sa “dobro i pametno”. Ipak, kada su ga pitali za majku, šutio je skoro minut prije nego što je na kraju izgovorio “brižan i pametan”. Zanimljivo je da mu je majka postala zakonski staratelj jer je istog dana uhapšen i njegov otac. Ona je bila ta koja je dala saglasnost za njegovo smještanje u ustanovu 3. maja. Sagovornik otkriva da kada ga je majka zagrlila nije bilo vidljivih emocija. Nije prolila suze niti je reagovala. Samo mu je savjetovala da odgovori na sva pitanja, na šta je on odgovorio pitanjem da li je sada srećna. Međutim, nije jasno da li je mislio na njihov sastanak ili nešto sasvim drugo. Informator navodi da su svi prisutni bili iznenađeni njegovim odgovorima na pitanja tužilaštva, kao i odgovorima advokata, advokata oštećenih i roditelja njegovih preminulih kolega.

 

Oglasi