Danas ćemo ukratko razgovarati o fascinantnim pojavama koje se dešavaju širom Balkana. Znamenitosti i događaji kojima smo svjedočili ne mogu se naći nigdje drugdje u svijetu. Brojne stranice na društvenim mrežama posvećene su dokumentovanju dešavanja na balkanskim ulicama iu kvartovima. Iako smo ranije pisali o neobičnim dešavanjima, ovo što danas predstavljamo nesumnjivo ih sve nadmašuje.

 

Izgradnja kuće je nesumnjivo značajan finansijski poduhvat koji često zahtijeva uzimanje kredita. Vrlo mali broj pojedinaca posjeduje sredstva da dovrše sve aspekte kuće, od temelja do fasade, jednim potezom. Shodno tome, u najvećem broju slučajeva gradnja teče u različitim fazama, ovisno o pristizanju sredstava. Rijetkost je naći osobe koje mogu sebi priuštiti da se odmah pozabave svim potrebnim elementima kuće. Zanimljiva anegdota iz Bosne i Hercegovine ilustruje ovu stvarnost.

 

Naime, u živopisnom gradiću Bijeljina, smještenom u Republici Srpskoj, živi gospodin koji je proveo veliki dio svog života boraveći i trudeći se u užurbanoj njemačkoj metropoli. Sa duboko ukorijenjenom ljubavlju prema modi, bilo je prirodno da je svoje obožavanje svog omiljenog luksuznog brenda nastojao pokazati na samoj fasadi svog skromnog prebivališta. Slavno ime Louis Vuittona, poznatog i poštovanog širom svijeta, sada ponosno krasi netaknutu bijelu spoljašnjost njegove kuće. Tolika je privlačnost ovog spektakla da nijedan prolaznik ne može odoljeti da snimi fotografiju, jer je to prizor koji nadilazi granice puke ljudske percepcije. Zaista, kaže se da čak i oni koji lete visoko iznad u avionima mogu baciti pogled na ovaj izuzetan prikaz. Međutim, ono što zaista zaokuplja maštu je osebujan dodatak čvrstih rešetki, pedantno postavljenih na svaki prozor i balkon. Ova jukstapozicija raskoši i sigurnosti dodaje zagonetnu notu cjelokupnom ambijentu, ostavljajući sve koji tome budu svjedoci da razmišljaju o zamršenim dubinama ličnosti i motivacije ovog vlasnika kuće.

Oglasi