BOJA KOJA PROIZVODI GORIVO UZ POMOĆ SUNČEVE SVJETLOSTI – revolucionarna solarna farba koja može biti korištena kako bi proizvodila velike količine čiste energije

Farba se sastoji od nedavno razvijenih spojeva koji izgledaju kao silikonski gel, koji se često koristi kako bi hermetički zatvorio vrećice za zamrzivač, apsorbirao vlagu i održavao hranu, elektroniku i medicinske elemente suhim, ali se isto tako ponaša i kao poluvodič. Pored toga, sintetički molibden sulfid kristalizira podijeljene atome vode i razdvaja ih na njihove sastavne komponente, vodik i kisik.

Otkriće ovih istraživača nedavno je objavljeno i u jednoj svjetskoj publikaciji, a njihov tim je predvodio Dr. Torben Daeneke koji je opisao ovaj izum rekavši: “Pronašli smo mješavinu spojeva sa česticama titan oksida koja dovodi do boje koja apsorbira sunčevu svjetlost te proizvodi gorivo u vidu vodika, izdvajajući ga iz vlage u zraku. ”

 

Sudeći prema profesoru koledža, hidrogen je najčišći izvor energije na našoj planeti i može biti upotrebljen u gorivnim ćelijama, kao dodatak konvencionalnim motorima sa unutarnjim sagorijevanjem ili alternativa čvrstim fosilnim gorivima. Zbog svega toga, bez ikavih problema možemo kazati da razvijanje solarnih farbi ima veliki potencijal.

Upravo iz razloga što titan oksid predstavlja isti onaj pigment koji se uobičajeno može pronaći na zidnim emulzijama, on je kombinovan sa različitim inovativnim materijalima, koji zajedno u kantici farbe mogu konvertirati običan zid od cigle u površinu za prikupljanje energije kao i goriva. Sa ovim na umu, možemo reći da nema nikakve potrebe za filtriranjem ili pročišćavanjem vode kako bi se cjelokupan sistem opskrbljivao, a svaka lokacija na kojoj voda isparava u eter, uključujući i udaljene vodene površine, može vrlo efikasno proizvoditi gorivo.

Oglasi