ARHITEKTONSKO ČUDO U OSLU – ne moguće je da vam ne odvuče pažnju!

Skulpturalna zgrada Deloitte je umotana u sniježno bijelu aluminijumsku fasadu je otvorila svoja vrata u Januaru 2014. godine. Jedna je od trenutno najpoznatijih arhitektonskih biroa na svijetu, koja je ostvarila je još jedno remek djelo savršene arhitekture. Zgrada je smještena u poslovnom centru Osla poznatom kao Barcode među pet visokih kula sa različitim arhitektonskim stilom.

dizajnidom-jpg6

dizajnidom3

Zgrada je veoma uska, sa fasadom od stakla i gustim elementima. Arhitekte iz Snohete su izjavili da su inspiraciju pronašli od glečera koji se odvaljuje od ledenog brijega. Zbog toga su je na početku zvali “Glečer”, ali je kasnije dobila  ime Deloitte jer je u njoj smještena ova poznata firma.

dizajnidom5

Od kancelarija do zelene krovne terase

Na prva dva sprata su smješteni radnje i restorani . Dalje od 2-11  su kancelarije, a od 12-15 smještene su konferencijske sale i kantina sa zelenom krovnom terasom. Zgrada je postavljena na staklenom postamentu koji u prizemlju povezuje unutrašnju maloprodaju. Ono što je posebno je da se atrijum zgrade dijagonalno uvrće tako da je na vrhu izmješten u odnosu na prizemlje za 45 stepeni. Kroz njega ne prodire samo dnevno svjetlo već omogućava široke vizure prema fjordu koji je udaljen na samio stotinak metara.

arhitektosnko čudo u solu

Oglasi