Oglasi - Advertisement

Sadržaj se nastavlja nakon oglasa

BONUS ČLANAK:

Ovo su vrlo korisne prehrambene preporuke za očuvanje zdravlja koje obuhvaćaju raznolikost i uravnoteženost prehrane:

Raznovrsna prehrana bogata voćem i povrćem:

Voće i povrće su ključni za unos vlakana, vitamina i minerala. Preporučuje se raznovrsnost kako bi se osiguralo pokrivanje različitih hranjivih tvari.
Biranje namirnica biljnog podrijetla:Namirnice poput zelene salate, brokule, mrkve, celera, krastavca, lubenice i drugih voća i povrća koje su bogate vodom i nutritivno vrijedne.Priprema lagane, nemasne hrane:Preferiraju se metode pripreme poput kuhanja “na lešo”, u foliji, na roštilju ili sirove salate s maslinovim uljem i začinskim biljem.


Unos dovoljno tekućine:Preporučuje se unos dosta vode tijekom dana radi hidratacije. Za nadoknadu izgubljene tekućine i soli tijekom vrućina, preporučuju se slane juhe.
Upotreba mediteranskog začinskog bilja i maslinovog ulja:Maslinovo ulje je dobar izvor zdravih masti, a mediteransko začinsko bilje dodaje okus i nutritivnu vrijednost jelima.
Redoviti obroci i izbjegavanje preskakanja doručka:Važno je jesti u češćim, manjim obrocima tijekom dana kako bi se osigurala stabilna razina energije i smanjio osjećaj gladi.
Izbjegavanje određenih namirnica:Preporučuje se izbjegavanje masne, jako začinjene, pržene i pečene hrane, mesnih nareska, punomasnih mliječnih proizvoda, maslaca i masti.

 


Ograničavanje unosa alkohola i zaslađenih pića:Prekomjerna konzumacija alkohola i zaslađenih pića može negativno utjecati na zdravlje. Preporučuje se umjerena konzumacija ili izbjegavanje.
Zamjena kremastih kolača sirovim voćem ili voćnim salatama:Umjesto kremastih kolača, preporučuje se konzumacija svježeg voća ili voćnih salata kao zdravija alternativa.
Unos važnih hranjivih tvari:Osiguravanje adekvatnog unosa bjelančevina, vlakana, kalcija, željeza, kalija te vitamina poput vitamina C, A i B skupine putem raznovrsne prehrane.
Sve navedene preporuke su usmjerene prema održavanju zdrave prehrane koja osigurava potrebne nutrijente za dobro zdravlje i vitalnost. Redovita tjelesna aktivnost također je važan dio zdravog načina života i treba se kombinirati s uravnoteženom prehranom za optimalne rezultate.

Oglasi

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here