U današnjem postu vam donosimo jednu zanimljivu priču o starcu po imenu Eziju. Naime, starac Ezijo je ostao da sam radi na farmi nakon što mu je sin otišao u vojsku. Ezio je to vrijeme sam hrabro radio , vrijedno je privređivao , sam vodio čitavu farmu, a onda mu jednog dana iznenada priđe jedan od njegovih komšija i upita ga ” Kako si Ezio?”. Na njegovo pitanje Ezio je odgovorio komšiji ” Bole me leđa!”

 

Nakon tog danas po čitvom njihovom komšiluku odnosno kraju pročulo se kako starca Ezija bole leđa , te da je jako nemoćan da se sam mora da brine o svim svojim životinjama i cijelom imanju. Ubrzo nakon mu počeše pristizati razne ponude od komšija da za male novce otkupe njegovo imanje, kada je starac odogovrio da mu je to premalo novca za tako veliko imanje rekli su ” Bolje bilo kakav novac , nego nikakv. Leđa te bole, star si i nemoćan pa prodaj to imanje!”. Niko se nije ponudio da mu pomogne , svi su samo htjeli da izvuku neku korist od njega. Ezijio je od tada nastavio da šuti i da radi, a kada mu je došao njegov sin iz vojske , starac Ezio mu je odlučio da preda imanje uz riječi Ako te nešto zaboli šuti!”.

 

“Ne govori prijatelju ono što ne bi rekao neprijatelju!”
U svakom čovjeku ima svjest i tama , nikad niste sasvim sigurni kada će se probuditi ona mračna strana u čovjeku i šta će je probuditi. Bolje da ne govoriš prijatelju ono što ne možeš da kažeš ni neprijatelju. Ako kažete prijatelju pa on iskoristi vašu tajnu , bićete ljuti na dvije osobe sebe a i svog prijatelja.

“Nikad ne govorite loše o sebi”
Svako omaložvažavanje sebe daje primjer drugima da te i oni mogu da omolažavaju i ponižavaju. Ako se osoba ponaša dostojanstveno i drugi će da se prema toj osobi da ponašaju sa velikim poštovanje. jedan starac Okam je živio u pustinji 10 godina, svaki dan je vrijedna radio i trudio se da bi pronašao vodu , kada mu je to pošlo za rukom svi iz sela su dolazili kako bi mu čestitali a on je samo govorio Nije to ništa. Ubrzo su se svi ponašali prema njegovom pronalasku vode kao da je to ništa. Umjesto da se napiju vode, oni su prali noge u tom izvoru. ubrzo je izvor postao prljav i blatnjav.

Oglasi