Postoji sporan diskurs oko upotrebe oružja koje sadrži osiromašeni uranijum.

Pentagon je nedavno obelodanio svež paket bezbednosne pomoći Ukrajini, koji bi mogao da iznosi čak 175 miliona dolara. Među namirnicama uključenim u paket je i municija sa osiromašenim uranijumom za tenkove Abrams.
Prema izvještaju Reutersa, Pentagon je najavio da će se paket vojne pomoći sastojati od različite opreme. Ova oprema uključuje protivoklopne sisteme, taktičke sisteme vazdušne navigacije i dodatnu municiju za raketne sisteme visoke pokretljivosti (HIMARS).

Agencija navodi da je to saopštenje objavljeno u isto vrijeme kada je u Kijev stigao Anthony Blinken, američki državni sekretar. Ovaj čin podrške ukrajinskoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga viđen je kao simbol solidarnosti.

Odluku koju su SAD donijele da Ukrajini isporuče municiju sa osiromašenim uranijumom, ruska ambasada u Washingtonu ocijenila je “nehumanom”.

Ruska ambasada je na Telegramu prenijela da je evidentno da je Washington fiksiran na donošenje strateškog nazadovanja u Rusiju, te se čini voljnim da se upusti u sukob, ne samo na račun Ukrajine, već i na račun budućih generacija, koje oni nastojati iskorijeniti.

Kako prenosi TASS, ambasada je izrazila da je čin slanja municije sa osiromašenim uranijumom u Kijev od strane američke administracije nedvosmislen pokazatelj nehumanog ponašanja.

SAD svjesno isporučuju oružje koje ima neselektivno djelovanje, uz potpuno razumijevanje ishoda koji slijede: detonacija takve municije stvara mobilni radioaktivni oblak. Sitne čestice uranijuma talože se u respiratornom traktu, plućima, jednjaku, akumuliraju se u bubrezima i jetri, što dovodi do raka i potiskivanja funkcija cijelog organizma. Američki “uranijumski otisak” u Iraku i na Balkanu, gdje su mnogi civili “pretrpjeli onkološka oboljenja”, upečatljiv je primjer za to. Ruska ambasada je dala ovo zapažanje.
Diplomatsko predstavništvo Moskve sa sjedištem u Washingtonu vjeruje da se Sjedinjene Države upuštaju u stanje samoobmane dajući ukrajinskoj vladi municiju. Ova akcija se doživljava kao odbijanje priznanja neuspjeha takozvanog kontranapada ukrajinskih oružanih snaga.
Tema oružja sa osiromašenim uranijumom je sporna, sa mnogo debata oko njihove upotrebe. Oni koji su u opoziciji, uključujući organizacije kao što je Međunarodna koalicija za zabranu takvog oružja, tvrde da postoje značajne opasnosti po zdravlje povezane s udisanjem ili gutanjem prašine sa osiromašenim uranijumom, kao što je razvoj raka i urođenih mana.

Osiromašeni uranijum je supstanca koja nastaje kao rezultat procesa obogaćivanja uranijuma. Koristi se u municiji zbog svoje guste strukture koja mu omogućava da lako probije zaštitne slojeve ciljanog oružja.

Ranije ove godine, Velika Britanija je poslala municiju sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu. Međutim, očekuje se da će predstojeća isporuka iz SAD-a, koja će biti prva te vrste, izazvati kontroverzu.

Nakon što je Washington odlučio da pošalje kasetnu municiju u Ukrajinu, koja predstavlja značajnu prijetnju civilima, Pentagon je naknadno objavio saopštenje.

Oglasi