Kroz historiju je poznato da je pas bio odan pratilac ljudima, prateći ih na njihovom evolucijskom putu od vukova do različitih vrsta koje su sada. U današnje vrijeme brojna domaćinstva širom svijeta imaju pse kao dio svojih porodica, a ovi vjerni pratioci na različite načine pokazuju ljubav i odanost.

 

Kada pas liže ruku ili lice, to je način da izraze ljubav i naklonost. Ova akcija može ukazivati ​​na njihovu ljubav prema vama, ali također može pokazati glad ili njihovo prepoznavanje vas kao vođe čopora. U divljini, psi će se intenzivnije lizati kako bi vas podsjetili da su prisutni i blizu vas. Kada se pas prevrne i razotkrije trbuh, to nije samo poziv da ga mazite, već i izraz povjerenja. Trbuh je osjetljivo i ranjivo područje za mnoge životinje, pa kada vam pas pokaže svoj trbuh, to je znak da vjeruje i brine o vama.

Psi često koriste različite metode da traže pažnju. Povremeno vas mogu gurnuti svojim tijelom, ukazujući na želju za ljubavlju ili igrom. Iako ova akcija može biti teško izvodljiva s većim psima, ona i dalje pokazuje njihovu čežnju za vašom blizinom i pažnjom.

 

Produženi kontakt očima je način na koji psi pokazuju svoju naklonost prema vama, oslobađajući oksitocin, hormon povezan s emocijama radosti i povezanosti. Održavanje kontakta očima označava osjećaj intimnosti i pouzdanosti, a psi djeluju po istom principu. Kada vas pas zagleda u oči, to je njihov način da izraze svoju ogromnu ljubav i povjerenje prema vama. Konačno, značaj psa u vašem životu seže dalje od njegove puke prisutnosti, obuhvatajući različite načine na koje izražavaju svoju ljubav, privrženost i odanost.

Oglasi