Pleme Himba je široko priznato kao jedno od najfascinantnijih plemena na svijetu.

Duži period su odlučili da žive u izolaciji, čuvajući svoje običaje i tradiciju od znatiželjnih očiju kako bi zadržali svoj način života, koji je kultivisan vekovima. Međutim, na kraju su napredovali u svojoj svijesti i prešli iz povučene egzistencije u najfotografiranije pleme u historiji. Sada s ponosom izlažu svoje prepoznatljive rituale. Njihov fizički izgled je upečatljiv i zadivljujući zapadnjake. Zanimljivo je da se ovo pleme smatra najljepšim afričkim plemenom. I muškarci i žene obično idu bez košulje, noseći suknje od životinjskih koža u različitim nijansama, dok odrasle žene nose obične kožne haljine i čarape kako bi se zaštitile od ugriza otrovnih životinja.

Regija Kunene u sjeverozapadnoj Namibiji je pradomovina plemena Himba Himbe, koje se i dalje pridržava svojih drevnih običaja. Njihovo impresivno bogatstvo izgrađeno je na njihovim stočarskim carstvima, koja se uglavnom sastoje od ovaca i koza. Broj stoke koju posjeduju određuje njihov društveni i materijalni status. Pleme se ponosi svojim izuzetnim mesom i mlijekom, a za prehranu se oslanjaju na kišne usjeve poput prosa i kukuruza. Himba Himbe radije prodaju svoju robu za brašno, med i začinsko bilje, a svoju stoku rijetko prodaju za novac. Nažalost, suše su stalna prijetnja njihovom načinu života. Voda je oskudan resurs, a pleme ima zakon koji dopušta muškarcima da je koriste samo za higijenu i kupanje. Iako su neki članovi plemena našli zaposlenje u prirodnim rezervatima, sav novac koji zarade dijele se ravnopravno među članovima plemena.

Jedan od načina na koji Himba ljudi udružuju svoja finansijska sredstva je kroz zajedničke penzije za starije osobe, koje su namijenjene budućim generacijama. Međutim, trenutni glavni izazov sa kojim se suočavaju Himba žene je nestašica vode za ličnu higijenu. Nedostaju im sredstva da se očiste, istuširaju, operu odjeću ili operu kosu. Kao rezultat toga, razvili su praksu svakodnevnog kupanja u dimu. Da bi to učinili, stavljaju tinjajući ugalj u malu posudu sa začinskim biljem i čekaju da se pojavi gusti dim. Zatim se žene naginju nad zdjelu, dozvoljavajući dimu da očisti njihova tijela od znoja. Ova nekonvencionalna metoda je ključni dio njihove higijenske rutine, a kaže se da im ostavlja ugodan miris, kažu misionari koji su radili s njima.
Pleme Himba pridaje značajnu vrijednost svojim frizurama jer prenose informacije o svom društvenom statusu, dobi i bračnom statusu. Na primjer, neoženjeni Himba muškarci imaju jednu pletenicu, dok oženjeni muškarci obično vezuju kosu unazad. Frizure Himba žena su izuzetno razrađene i složene, i razlikuju se u zavisnosti od godina i da li su udate ili ne. Nasuprot tome, djeca iz plemena obično imaju dvije pletenice kao svoju tradicionalnu frizuru. Međutim, kako se djevojčice približavaju pubertetu, njihove pletenice se mijenjaju i stiliziraju drugačije.

Oglasi