Upotreba octa za čišćenje i osvježavanje doma sve je češća. Sada se koristi za razne kućne poslove, od sjajnih kupaonskih i kuhinjskih elemenata do revitalizirajućih tepiha.

Prema riječima Jennifer Ahoni, stručnjaka za higijenu, praksa korištenja regeneratora za tkanine prilikom pranja rublja u mašini, koja je sve popularnija među ženama, nije ispravna.

Prema njenom objašnjenju, sirće koje se kupuje u prodavnicama je, u stvari, sirćetna kiselina koja je znatno razrijeđena. Uprkos tome, kada se koristi u vešu, nije u stanju da značajno snizi pH vode zbog velike količine koja bi bila potrebna da se to postigne.
Ako primijetite da vašem rublju nakon pranja nedostaje prijatan miris i svježina, razmislite o efikasnijem sortiranju odjeće. Pranjem peškira odvojeno i na najvišoj dozvoljenoj temperaturi možete postići bolje rezultate. Također se preporučuje da sportsku opremu perete odvojeno ili je neko vrijeme potopite u toplu vodu sa sapunom kako biste poboljšali iskustvo pranja.

Kada je u pitanju čišćenje prazne mašine za pranje veša, sirće može biti efikasno rešenje koje se može redovno koristiti. Važno je napomenuti da za optimalne rezultate treba uliti najmanje pola litre sirćeta. Osim toga, kako biste spriječili bilo kakve neželjene reakcije, ključno je izbjegavati miješanje različitih deterdženata. Također je mudro biti oprezan s neprovjerenim receptima za domaće deterdžente.

Oglasi