Tijekom ljetne sezone na plažama se odvijaju razne priče, a ona kojoj svjedoči jedan stanovnik Čiova spada u kategoriju “nevjerovatno, ali istinito”. Dok je njegova supruga A.D. uživala u kupanju u plićaku, neočekivano ju je napala glavata kornjača, što je rezultiralo šokantnim i neobičnim incidentom koji je zabrinuo posjetitelje plaže.

 

Porodica, koja je bila na početku svog godišnjeg odmora, uživala je u lijepom vremenu i kupanju na plaži. U početku je za suprugu sve izgledalo besprijekorno dok je boravila u plitkim vodama. Međutim, na svoje iznenađenje, uočila je značajnu figuru u vodi. U početku je vjerovala da se radi o hobotnici, ali je nakon detaljnijeg pregleda otkrila da je to zaista kornjača. U trenutku panike, muž je brzo reagovao i osujetio pokušaj kornjače da dođe do obale, čime je zaštitio sebe i druge. Nažalost, kornjača je uspjela ugristi njegovu ženu, što je rezultiralo primjetnim tragovima na leđima. Zbog stalnog krvarenja i bolova, hitno je prevezena u bolnicu kako bi joj pružila neophodnu medicinsku pomoć. Prvobitno se vjerovalo da ju je ujela meduza, ali se ubrzo otkrilo da se zapravo radi o kornjači, što je iznenadilo i medicinsko osoblje. Ova neuobičajena pojava šokirala je porodicu i razmišljala o mogućim posljedicama ako je njihovo dijete bilo u vodi za to vrijeme. Pored toga, osoba koja je ispričala ovu priču spomenuo je slične dokumentovane incidente u Crnoj Gori.

 

U Jadranskom moru se nalaze razne vrste meduza, od kojih svaka ukazuje na različit nivo opasnosti. Dok se većina uboda meduza može liječiti kod kuće, nedavni napad kornjače na plaži Čiovo bio je neočekivan i zapanjujući zbog svoje rijetkosti. Iako je ovaj incident bio neuobičajen i šokantan, ključno je biti svjestan odgovarajućeg odgovora u sličnim situacijama. Kod uboda meduze savjetuje se nanošenje hidrokortizonskih krema ili lokalnih masti za ublažavanje bolova. U slučaju alergijskih reakcija, antihistaminska krema može pomoći u ublažavanju simptoma. Unatoč svemu, potrebno je da svi budu oprezni i pažljivi prilikom kupanja u moru kako bi izbjegli neželjene susrete s morskim stvorenjima.

 

 

Oglasi