Osjetilo se novo podrhtavanje tla, ovaj put u Srbiji!

Kuršumlija je doživela zemljotres jačine 2,1 stepen Rihterove skale.

U 22:25 sinoć se dogodio zemljotres.
Kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Seizmološkog zavoda Srbije, selo Rastelica je bilo mesto zemljotresa, koji se dogodio na dubini od 9 kilometara.

Seizmički događaji, poznatiji kao zemljotresi, su iznenadni i privremeni potresi u tlu uzrokovani urušavanjem stijena (također poznatim kao zemljotres), vulkanskom aktivnošću (poznatom kao vulkanski potres) ili poremećajima u litosferi ili Zemljinom omotaču ( poznat kao tektonski potres).

Proučavanje ovih događaja spada u djelokrug seizmologije, grane geofizike. Tačka porijekla ovih događaja, poznata kao hipocentar ili fokusna tačka, može se kretati od direktno ispod površine do maksimalne dubine od 750 kilometara (bez zabilježenih slučajeva dubljeg hipocentra). Ako je hipocentar između 0 i 70 kilometara, smatra se plitkim, sa srednje dubokim hipocentrima u rasponu od 70 do 300 kilometara, a dubokim hipocentrima preko 300 kilometara ispod površine Zemlje. Vibracije uzrokovane ovim događajima šire se iz hipocentra u svim smjerovima kroz elastične seizmičke valove. Postoje različite vrste talasa koje može proizvesti zemljotres.

Najbrži od njih su longitudinalni valovi (koji se nazivaju P-valovi ili undae primae), koji imaju kretanje koje je paralelno sa smjerom njihovog širenja. Dok putuju, oni sabijaju i rastežu materijal kroz koji prolaze. Poprečni valovi (koji se nazivaju S-valovi ili undae secundae), s druge strane, vibriraju okomito na smjer njihovog širenja. Oni su 1,7 puta sporiji od P-talasa i mogu se širiti samo kroz čvrste stijene.

Dugi valovi (koji se nazivaju L-valovi ili undae longae) su najsporiji od tri, i imaju kružnu i horizontalnu komponentu sa slabim efektom. Tokom zemljotresa, najintenzivnije podrhtavanje se dešava u epicentru, što je tačka na površini Zemlje neposredno iznad hipocentra. Blizina epicentra, koja se naziva epicentralno područje, također doživljava jake potrese.

Oglasi