Bivši američki vojni obavještajac Scott Ritter nedavno je iznio svoju ocjenu da ukrajinski predsjednik Zelenski možda nema moć da okonča sukob koji je u toku i da bi mogao biti primoran da se preda.

Ritter je ovu tvrdnju iznio kao odgovor na izjavu Johna Kirbyja, koordinatora za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, da samo Zelenski ima ovlaštenje da pregovara s Rusijom. Riter se ne slaže s Kirbijevom procjenom, smatrajući da sukob neće stati samo zato što Zelenski to želi.

Prema Ritteru, ciljevi Rusije u sukobu su bili da izvrši pritisak na Ukrajinu da se uključi u pregovore, a ne da potpuno osvoji ili okupira zemlju. Cilj je bio da se Ukrajinci dovedu za pregovarački sto, nešto što je Rusija nastojala postići i prije početka sukoba, kako je naveo Ritter. Nadalje, Ritter primjećuje da ukrajinska vojska postepeno prepoznaje situaciju, iako su borbe i dalje intenzivne i i dalje rezultiraju značajnim žrtvama.

Riter ističe niz značajnih incidenata koji uključuju ruske vojne zvaničnike. Jedan takav slučaj podrazumijeva smjenu generala Sergeja Surovikina sa dužnosti načelnika Ratnog vazduhoplovstva. Osim toga, Jevgenij Prigožin, vođa Vagnera, poginuo je u avionskoj nesreći koja je bila okružena skepticizmom.

Prema Ritteru, čini se da je Kremlj izdvojio Igora Grkina, bivšeg ruskog obavještajca koga je ime Igor Strelkov. Strelkov je bio glasan u svojoj kritici ruske vojne strategije i režima Vladimira Putina. Kao rezultat toga, on je uhapšen i optužen za ekstremizam, a postoji zabrinutost za njegovo dobro. U prošlosti je bio osuđen u odsustvu na doživotni zatvor zbog svoje uloge u obaranju leta MH17 Malaysia Airlinesa 2014. godine. Pored toga, Strelkov se tereti za vršenje dela ekstremizma, kako je definisano u ruskom krivičnom zakonu.

Oglasi