Prema izvještajima italijanskih obavještajnih službi, trenutno na Balkanu djeluje dvadesetak ćelija “džihada” s ekstremističkim ideologijama.

Njihov cilj je izvođenje terorističkih napada širom Evrope, koji predstavljaju značajnu prijetnju sigurnosti kontinenta. Većina ovih grupa nalazi se na Kosovu, u Albaniji i BiH, ali su prisutne iu Crnoj Gori, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Stručnjaci su upozorili da su ove ćelije “inkubator sigurnosnih prijetnji” za Evropu u cjelini.

Prema izvještaju italijanskog lista “Il Tempo”, ove grupe ćelija postoje skoro dvije godine. Međutim, nedavno je uočeno da su njihove aktivnosti eskalirali, posebno od početka sukoba u Izraelu. Ove ćelije se sastoje od otprilike 500 osoba koje su se vratile iz ISIS-a, nakon borbi na ratištima Iraka i Sirije. Ipak, novi regruti se redovno dodaju u njihove redove, uključujući i migrante koji prelaze balkansku rutu da bi stigli do zapadne Evrope.

Kada su ove ćelije prvi put otkrivene, bilo je više od 1.000 boraca koji su otišli sa Balkana da bi se prijavili u Islamsku državu tokom sukoba u Siriji. Problem je u činjenici da se nešto manje od polovine ovih boraca vratilo. Shodno tome, predstavljaju potencijalnu opasnost za evropsku i nacionalnu sigurnost, posebno zbog vojne obuke koju su stekli i veza koje su uspostavili sa dijasporom u Evropi. Prema izvještajima obavještajnih službi u Italiji, ovo je ozbiljna zabrinutost.

Vodstvo ove organizacije također je razlog za zabrinutost, jer upozorava na “šefa” grupe.

Jedna značajna grupa među njima su poznati “balkanski lavovi”, čija je misija da ojačaju “periferne zglobove” pokreta i pokrenu nove terorističke akte unutar Evrope.

Balkan je dom za oko 20 ćelija džihadista, koje su prvenstveno sastavljene od grupa koje slijede salafističke i vehabističke ideologije. Ove ćelije se uglavnom nalaze na Kosovu, u Albaniji i Bosni, ali ne isključivo. U međuvremenu, italijanske obavještajne službe su istakle da transnacionalne i međuetničke mreže koje podržavaju ove grupe često imaju veze s Evropom. Shodno tome, postoji značajna opasnost da se ovi pojedinci infiltriraju na evropske granice.

U prethodnoj godini, konkretno, skoro 150.000 migranata je prošlo balkanskim putevima. Što se tiče ove godine, od januara do avgusta stiglo je 52.000 pridošlica. Ovi migranti prolaze dobro poznatim putevima, a često su u pratnji trgovaca ljudima, što im olakšava dolazak u kontakt sa ekstremističkim grupama. Njihovo etničko porijeklo je raznoliko, od Nepalaca i Pakistanaca do različitih nacionalnosti, posebno onih iz Sjeverne Afrike.

Prema riječima obavještajnih službenika, velika raznolikost regiona takođe odgovara raznolikoj kriminalnoj stvarnosti. Upozoravaju da su države u tom području već u stanju pripravnosti zbog ove informacije.

Prema mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića, uništavanje “20 džihadističkih ćelija na Balkanu” već bi bilo neophodno da su takve ćelije zaista operativne.

Prema Radićevim riječima, posjedovanje saznanja o 20 aktivnih ćelija džihada na Balkanu bila bi neprocjenjiva obavještajna informacija koju ne bi trebalo iznositi ni medijima ni javnosti. Umjesto toga, napori bi trebali biti usmjereni na demontažu ovih ćelija. Međutim, definicija “ćelije” i kako se ona kvantifikuje ostaje pitanje na koje treba odgovoriti.

Prema njegovoj izjavi, nedavno se u Zvorniku dogodio slučaj tipične prirode.

Nakon što se Bošnjak etničkog porijekla vratio iz sirijskog rata, indoktrinirao je mladića koji je na kraju ubio policajca. Evaluacija ovog mehanizma postavlja pitanje: kako se može ocijeniti? Nedavni događaji, poput pucnjave u Briselu, pokazali su nam da su sigurnosni sistemi često neefikasni. Odbrana od terorizma je izazovan podvig. U stvari, ekstremisti imaju mogućnost da biraju kada će djelovati u skladu sa prilikama koje služe njihovom cilju, a kada da se suzdrže od toga. Ovo su Radićevi uvidi.

Prema njegovim riječima, neophodno je razlikovati pojedinačne akcije koje su autonomne i terorizam koji se provodi na koordinisan način.

U okruženju koje podstiče odvažnost, usamljena osoba može izvesti napad bez ikakve povezanosti s terorističkom organizacijom. Događaj ove prirode dogodio se početkom ove godine u Mladenovcu, nakon tragičnog masakra u školi “Vladislav Ribnikar”. Nakon takvog napada, teroristička organizacija može preuzeti odgovornost. Prema Radićevim riječima, Hamas je politički odlučio da 7. oktobra masovno uzima civile kao taoce u pokušaju da promijeni ustaljene norme igre.
Prema riječima vojnog stručnjaka, vjeruje se da Hamas nema sklonosti da orkestrira terorističke akte na globalnom nivou.

Radić zaključuje da Hamasovi postupci ukazuju na želju da stekne naklonost Sjedinjenih Država, o čemu svjedoči i oslobađanje dvojice američkih državljana. Ovo je posebno vrijedno pažnje s obzirom na suosjećanje koje su SAD već izrazile prema žrtvama u Gazi. Međutim, ostaje pitanje: kako se može tražiti empatija za te iste žrtve dok se istovremeno vrši bombaški napad na evropski aerodrom?

Međutim, prema riječima Marka Nicovića, člana Svjetske asocijacije šefova policije, lakoća poticanja pojedinaca na terorističke aktivnosti u današnje vrijeme je sve veća zabrinutost.

Prema Nicoviću, muslimani su često na meti kao žrtve zbog svojih siromašnih životnih uslova i težnje da odgovornost za svoje prilike pripisuju zapadnim zemljama. Samo u proteklih sedam godina migriralo je tri miliona muslimana, a među njima se vjeruje da su 200.000 spavačih ćelija za ekstremističku grupu ISIS. Nedavno je njihova radikalizacija eskalirala nakon izraelsko-palestinskog sukoba i posljedica nevolje palestinskih civila.

Kako je naveo, predstojeći period neće donijeti mir u našem regionu.

Nicović zaključuje da je sudar civilizacija mjeseca i krsta korijen problema terorizma. Dok Albanija ima jednu aktivnu ćeliju Alkaide, muslimanski ekstremisti su prisutni i na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Sandžaku. Poteškoća u odbrani od terorizma leži u činjenici da svako može lako nabaviti nož i nanijeti štetu drugima, što čini zastrašujućim izazovom za provođenje zakona da spriječi takve napade.

Prema Nicovićevim riječima, očekuje se porast terorističkih napada širom svijeta.

Na skupu Svjetskog udruženja šefova policija u San Diegu, direktor FBI-ja Christopher Wray prošlog je petka dao izjavu koju je ponovio Nicović. Direktor Wray je upozorio da će vjerovatno biti daljnjih terorističkih akata koje će muslimani provoditi na američkom tlu u budućnosti.

Prema njegovim izjavama, ne samo da je došlo do značajnog priliva migranata, već postoji i “treća generacija muslimana” koja je rođena i odrasla u Evropi.

Uprkos proteklom vremenu, očigledno je da se ovi pojedinci još nisu aklimatizirali na evropsko društvo. Oni nastavljaju da žive u osiromašenim, izolovanim enklavama, posebno u zemljama kao što su Belgija i Francuska. Ovo pitanje sada preovladava i u Njemačkoj, gdje je preko 1,2 miliona muslimana iz Sjeverne Afrike, Pakistana i Sirije ušlo u zemlju. Mnogi od ovih pojedinaca vide zapadne nacije kao svoje protivnike, smatrajući ih odgovornim za njihov osiromašeni način života. Ovakva percepcija im olakšava žrtvovanje u ime Allaha, pojašnjava Nicović.

(Izvor: sd.rs)

Oglasi