BONUS ČLANAK:

Nepravilno držanje i skolioza su česti problemi koji se dijagnosticiraju kod djece i mladih na sistematskim pregledima. Evo što trebate znati o ovim stanjima:

Nepravilno držanje (loša postura):
Nepravilno držanje je nepravilan položaj mišićno-koštanih struktura bez anatomskih promjena na kralježnici. To može uzrokovati neravnomjerno raspoređivanje opterećenja na tijelo, što dovodi do povećanog naprezanja kostiju, mišića i zglobova. Često se javlja zbog dugotrajnog sjedenja, nošenja teških torbi, nedostatka tjelesne aktivnosti te brzog rasta tijekom adolescencije. Nepravilno držanje može uzrokovati bolove u vratu, leđima, ramenima, nogama te glavobolje, umor i stres. Dugoročno, može dovesti do ozbiljnih mišićno-koštanih problema.

Kako prepoznati nepravilno držanje:
Pravilno držanje tijela u uspravnom stavu podrazumijeva ravnotežu ušiju, ramena, kukova, koljena i gležnjeva kad se gleda s boka. U sjedećem položaju, glava bi trebala biti uspravna, a leđa ravna, prateći prirodnu liniju kralježnice. Sumnja na nepravilno držanje se javlja ako postoji bilo kakvo odstupanje od ovih standarda.

Prevencija i liječenje nepravilnog držanja:
Najbolji način za ispravljanje nepravilnog držanja je jačanje mišića i redovita tjelesna aktivnost. Preporučuje se barem 60 minuta tjelesne aktivnosti dnevno za djecu. Aktivnosti poput plivanja, trčanja i vožnje bicikla su posebno korisne. Također, važno je izbjegavati dugotrajno sjedenje i pravilno nositi školske torbe koje ne bi smjele biti teže od 10% tjelesne težine djeteta.

Skolioza:
Skolioza je najčešća deformacija kralježnice, pri čemu kralježnica poprima oblik slova C ili S. Može biti praćena rotacijom kralježaka i promjenom profila. Često se javlja idiopatski (nepoznatog uzroka) i može biti povezana s brzim rastom tijela u adolescenciji. Skolioza se dijagnosticira rendgenskom snimkom kralježnice u stojećem položaju.

Kako prepoznati skoliozu:
Mogući znakovi skolioze uključuju nejednak položaj ramena, glave ili kukova, asimetriju tijela kad se gleda sa straga te razliku u dužini ruku u uspravnom položaju.

Postavljanje dijagnoze i liječenje skolioze:
Djeca se redovito pregledavaju za skoliozu tijekom sistematskih pregleda. Ako postoji sumnja na skoliozu, obavlja se detaljan pregled kod ortopeda ili fizijatra te rendgenska snimka kralježnice. Liječenje ovisi o težini skolioze i može uključivati vježbe, nošenje ortopedskih pomagala ili, u težim slučajevima, kiruršku intervenciju.

Ova informacija može pomoći u prepoznavanju i pravovremenom tretmanu nepravilnog držanja i skolioze kod djece i mladih. Važno je redovito pratiti držanje i rast djeteta kako bi se na vrijeme interveniralo ako je potrebno.

 

 

Oglasi