Ženi koja živi u naselju u Beogradu komšija je poslala duhovitu poruku koja je na kraju izazvala smijeh širom Srbije. Komšinica, koja je djelovala frustrirano, ljubazno je zamolila da bude tiša u intimnim trenucima jer je buka uznemiravala cijelu zgradu. Poruka je privukla značajnu pažnju na društvenim mrežama zahvaljujući komšijskom pametnom pristupu u rješavanju problema. Konkretno, zamolio je „gospođu“ iz stana 39 da izbjegava vrišti dok se bavi takvim aktivnostima, podsjećajući je da zvuk odjekuje cijelom zgradom. On je duhovito naglasio da žive u gradu, gdje je takvo ponašanje rjeđe u odnosu na ruralna područja.

 

Komšija je takođe izrazio zabrinutost zbog djece koja su možda čula uznemiravanje. Na pomalo grub način, predložio joj je da pokrije usta selotejp trakom jer smatra da joj nedostaje obrazovanje. Ova poruka razveselila je mnoge korisnike društvenih mreža, a komentari su je nazvali “malo noćne muzike”. Neki susjedi su čak nagađali da je njena komšinica možda bila ljubomorna na njen aktivan način života. Na kraju su je uvjerili da ima slobodu da radi šta god želi u granicama svog stana. Jedan pojedinac je prokomentarisao: “Neka ide, koga briga.” S druge strane, osobe koje su u turbulentnoj romantičnoj vezi mogle bi biti kažnjene novčanom kaznom po novim propisima o vanbračnoj zajednici koje sprovodi Skupština Beograda, a koji će stupiti na snagu u decembru. Ovim kaznama neće se kazniti samo oni koji svojim seksualnim aktivnostima remete mir, već i upravnici zgrada koji se ne obraćaju bučnim susjedima, zabranjuju pušenje u zajedničkim prostorijama ili spriječe bacanje otpada na balkone.

 

Kazne će se kretati od 5.000 do 100.000 dinara, u zavisnosti od težine prekršaja. Prema nedavno primijenjenom pravilniku, improvizirane proslave više nisu dozvoljene jer se sva okupljanja moraju službeno najaviti stanovnicima u blizini najmanje dva dana prije vremena. Sada je obavezno zaključavanje ulaznih vrata i strožije su obaveze održavanja komunalnih prostora unutar zgrade. Zvanične smjernice jasno navode da se neće tolerisati žestoke rasprave, buka preko 30 decibela, namjerno remećenje mira u tuđim stanovima, ugrožavanje sigurnosti susjeda i nepoštovanje upozorenja upravnika.