ZAHVALJUJUĆI OVOM IZUMU VIŠE NEĆETE MORATI PRATI FASADE – suspenziju Heromat razvio je tim naučnika na Katedri za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu


Teško je ne primjetiti koliko su zgrade u našim gradovima zaprljane što zbog toliko smoga što zbog raznih drugih polutanata koji ostavljaju utisak sivila. Kako to važi za važne historijske objekte, toliko je to primjetno i u novogradnji. Ali, da to tako ne mora da bude potvrđuje i primjer nedavne zaštite murala u Novom Sadu premazanim samočistivom prevlakom zbog koje će njegove boje dugo izgledati svježe i jarko. O kakvom se to materijalu ustvari radi?


„Fotokatalitička prevlaka sastoji se od čestica koje su u prosjeku veličine oko 200 nanometara zahvaljujući čemu je ova suspenzija transparetna.“ – kaže dr Jonjaua Ranogajec, šefica Katedre za inženjerstvo materijala Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu pod čijim vodstvom je realizovan i evropski projekt Heromat. Pod uticajem sunčeve svjetlosti, aktiviraju se inkapsulirane čestice koje obavljaju čišćenje i razgradnju organskih polutanata. „Sve što je organsko razgrađuje se do mineralnih komponenata, a kada pada kiša onda ona to sve sapere.“ – dodaje profesorica Ranogajec.


Supstanca je bezbojna, nije otrovna, niti je zapaljiva. Zapravo skroz je bezopasna pa može čak i da se pije. Pošto su nanočestice inkapsulirane, one se otvaraju samo pod uticajem sunčeve svjetlosti koja u naše tijelo ne može da dopre.