Meteorolog Brane Gregorčič, stručnjak Slovenačke agencije za okoliš (Arso), izdao je u petak upozorenje da se očekuje nastavak rekordnih padavina koje su u toku, koje su već rezultirale poplavama u sjevernoj regiji Slovenije.

On je na današnjoj konferenciji za novinare naglasio da su prevelike količine padavina premašile predviđene nivoe za ovakva dešavanja, pri čemu je u pojedinim lokalnim područjima palo i do 200 milimetara padavina po metru kvadratnom.

Zemlja je iskusila obilne padavine, što je rezultiralo poplavama na brojnim putevima. Kao mjeru predostrožnosti, vlasti su bile prinuđene da zatvore ove puteve kako bi osigurale sigurnost vozača. Državna agencija za puteve i saobraćaj (DARS) je kao odgovor hitno upozorila građane da ne putuju u ovim nepovoljnim uslovima, savjetujući im da budu u toku sa najnovijim vijestima i informacijama u vezi sa situacijom. Nažalost, poplavljeni putevi su poremetili i željeznički saobraćaj, što je dovelo do preusmjeravanja tranzitnog saobraćaja na Italiju preko Austrije.

DARS upozorava da će se vremenski uslovi nastaviti pogoršavati, što će dovesti do zatvaranja mreže autoputeva jer postoji velika opasnost od poplava puteva. Pozivaju korisnike da ne putuju cestama i ističu da su neke alternativne rute također pogođene poplavama. Teške poplave nisu samo izazvale materijalnu štetu, već su rezultirale i gubitkom ljudskih života. Prema izvještajima slovenačke novinske agencije STA, nevrijeme i katastrofalne poplave koje su zadesile zemlju odnijele su živote najmanje tri osobe. U ovom ključnom trenutku sigurnost građana je od najveće važnosti. Preporučljivo je da svi ostanu na oprezu, pridržavaju se uputa nadležnih organa i poduzmu potrebne mjere opreza kako bi se zaštitili od potencijalnih opasnosti. Ova pojava prirodne nesreće služi kao podsjetnik na značaj pripreme i zajedničkog rada na suočavanju s iskušenjima koja nameće priroda.

Vremenski uslovi se pogoršavaju ili postaju pretjerano vrući, zbog čega ljudi sa zebnjom iščekuju šta ih čeka u narednim danima i koliko će ova situacija potrajati.

 

Oglasi