Svaka osoba se rađa sa određenim brojem folikula dlake koje će nositi cijeli život. Samo vlasište sadrži oko 100.000 folikula.

Međutim, kako vrijeme prolazi, određeni folikuli mogu prestati proizvoditi kosu, što na kraju dovodi do stanjivanja kose ili ćelavosti.

Životni vek svake dlake na vašem vlasištu može se kretati od dve do šest godina u celini. Međutim, pravilna njega i ishrana kose može značajno uticati na njen ciklus rasta. Kako biste postigli sjajniju, puniju i zdraviju kosu, slijedite nekoliko savjeta.

Ulje avokada je vrsta ulja koja se dobija iz ploda drveta avokada. Obično se koristi u kuvanju, jer ima visoku tačku dimljenja i blagu aromu koja može upotpuniti mnoga jela. Osim toga, ulje avokada je bogato mononezasićenim mastima, koje mogu biti korisne za zdravlje srca. Takođe sadrži antioksidante i vitamine koji mogu imati potencijalne zdravstvene prednosti.

Sa svojim emolijentnim svojstvima, ulje avokada je prirodni omekšivač i glatkija kosa. Posebno je efikasan u hidrataciji kose i zaštiti je od oštećenja uzrokovanih toplotom, zahvaljujući prednostima hidratacije.

Nadalje, ima potencijal da poboljša zdravlje kose i smanji lomljivost kose. To se može pripisati obilju masnih kiselina prisutnih u ulju avokada, koje pomažu u popravljanju zanoktice, vlaženju kose i sprječavanju lomljenja. Osim toga, ulje avokada sadrži antioksidanse koji mogu zaštititi od štetnih zagađivača iz okoliša i smanjiti lomljivost kose.

Kokosovo ulje je svestrano i široko korišteno ulje koje je posljednjih godina steklo popularnost zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Izvađen je iz mesa zrelih kokosa i bogat je masnim kiselinama koje su korisne za ljudski organizam. Kokosovo ulje se obično koristi u kulinarstvu za dodavanje okusa jelima i kao zamjena za druga ulja. Također se koristi u proizvodima za njegu kože i kose zbog svojih hidratantnih svojstava. Osim toga, pokazalo se da kokosovo ulje ima antimikrobna i protuupalna svojstva, što ga čini korisnim sastojkom prirodnih lijekova za razne bolesti.

Budući da je hidrofobno po prirodi, kokosovo ulje ima sposobnost odbijanja vode. Ova jedinstvena karakteristika kokosovog ulja omogućava mu da infiltrira kosu do njenih najdubljih korijena i štiti kutikulu kose od oštećenja uzrokovanih čestim izlaganjem vodi. Stalno vlaženje i sušenje kose dovodi do oticanja kose ili osnove kose. Ovo brzo oticanje čini kosu osjetljivom na gubitak vlage dok se suši. Zbog svoje izuzetne sposobnosti da duboko prodre u kosu, kokosovo ulje je vrlo efikasan sastojak u njezi kose, koji također može spriječiti gubitak proteina.

Arganovo ulje je biljno ulje koje se ekstrahuje iz jezgri arganovog drveta. Ovo ulje se vekovima koristi u Maroku zbog brojnih zdravstvenih i kozmetičkih prednosti. Arganovo ulje je posebno blagotvorno za kožu, jer sadrži visok nivo antioksidansa, masnih kiselina i vitamina E, koji pomažu da se koža hidrira i njeguje. Osim toga, arganovo ulje se koristi i u kulinarstvu, jer ima okus orašastih plodova i bogato je zdravim mastima. To je svestrano ulje koje se može koristiti u različite svrhe, od promoviranja zdrave kose do poboljšanja cjelokupnog zdravlja kože.

Jedinjenja prisutna u arganovu ulju, kao što su vitamin E, oleinska kiselina i linolna kiselina, imaju sposobnost da duboko prodiru u kosu i minimiziraju isušivanje.

Primarna prednost ovog ulja je njegova sposobnost da poboljša sjaj kose. To je uglavnom zbog prisustva vitamina E u formuli. Osim toga, ovo ulje je posebno korisno za one sa farbanom kosom, jer može pomoći u smanjenju oštećenja i suhoće uzrokovane procesom farbanja. Preporučuje se nanošenje ulja odmah nakon tretmana boje za optimalne rezultate.

Med

Sa svojim obiljem antioksidansa, med se može pohvaliti impresivnom sposobnošću u borbi protiv oštećenja kose uzrokovanih slobodnim radikalima i oksidativnim stresom. Osim toga, med ima hidratantna svojstva koja ga čine idealnim sastojkom za hidrataciju. Ova kombinacija hidratantnih i antioksidativnih svojstava posebno je efikasna u smanjenju lomljenja kose, što može doprinijeti gubitku kose i ometati rast.

Osim toga, pokazalo se da med ima pozitivan utjecaj na perut. Ugledna naučna institucija sprovela je studiju u kojoj je polovina učesnika raspoređena u kontrolnu grupu, dok je druga polovina bila na četvoronedeljnom tretmanu medom. Oni koji su primili tretman medom prijavili su primjetno smanjenje svraba i perutanja nakon samo dvije sedmice. Osim toga, iskusili su smanjenje gubitka kose.

Ulje čajevca je esencijalno ulje ekstrahovano iz listova drveta Melaleuca alternifolia, koje je porijeklom iz Australije. Ovo ulje ima izrazitu ljekovitu aromu i dobro je poznato po svojim antiseptičkim i protuupalnim svojstvima. Obično se koristi u proizvodima za njegu kože zbog svoje sposobnosti da liječi akne, smiruje iritiranu kožu i smanjuje crvenilo i oticanje. Osim toga, pokazalo se da je ulje čajevca djelotvorno u liječenju gljivičnih infekcija poput atletskog stopala i gljivica noktiju. Njegova svestrana priroda čini ga popularnim izborom u industriji ljepote i zdravstva.

Utvrđeno je da ulje čajevca ima veći utjecaj na zdravlje vlasišta nego posebno na kosu. Njegova antifungalna svojstva su dobro poznata, a ima i sposobnost ublažavanja iritacije i perutanja vlasišta koje nastaje kao posljedica peruti uzrokovane gljivičnim infekcijama. Razlog za to je taj što ulje čajevca može inhibirati rast kvasca, koji je osnovni uzrok peruti.

Kada koristite ulje čajevca na vlasištu, važno je da budete oprezni. Treba izbjegavati prekomjernu upotrebu ovog sastojka, jer je poznato da uzrokuje kontaktni dermatitis kod osoba s osjetljivijom kožom. Ključno je imati na umu ovu potencijalnu nuspojavu.

Aloe vera je sočna biljna vrsta koja se često koristi u medicinskim i kozmetičkim proizvodima zbog brojnih zdravstvenih prednosti. Koristi se hiljadama godina za liječenje raznih bolesti, uključujući iritacije kože, opekotine i probavne probleme. Aloe vera je bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima koji pomažu da se tijelo umiri i izliječi. Njegova gelasta tvar se često koristi u proizvodima za njegu kože zbog svojih hidratantnih i protuupalnih svojstava. Aloe vera se takođe može konzumirati kao sok ili dodatak za promociju zdravlja probave i jačanje imunološkog sistema.

Biljka aloe vera nudi prednosti i za kosu i za vlasište. Aloe vera može pomoći u zadržavanju vlage u kosi, što dovodi do glađeg izgleda. Nadalje, otkriveno je da biljka sadrži antibakterijska i antifungalna svojstva, što je čini djelotvornim tretmanom za perut. Smanjenjem prisutnosti gljivica na vlasištu, aloe vera može biti dragocjeno sredstvo u borbi protiv peruti.

Oglasi