VILA U SRCU PRIRODE – inspirisana španskim i arapskim naslijeđem


Na španskom ostrvu Ibici, napravljena je jedinstvena betonska kuća koja predstavlja fuziju mediteranske kulture sa prirodnim okruženjem. Vilu odlikuje interesantna kombinacija materijala – betona koji je korišten za glavnu strukturu kuće i bambusa koji formira zastore za prozore kao i vrata nepravilnog oblika.


Kuća je inspirisana španskom i arapskom kulturnom baštinom. “Za nas, dizajniranje moderne građevine predstavlja uspostavljanje dijaloga između istorije i prirode”, navode arhitekte italijanske kompanije “Metroarea”, koji su zaslužni za upečatljiv dizajn kuće.

Oblik vile prati prirodan nagib terena te napušta uobičajene prave uglove i zastakljene površine. Jednostavna paleta materijala korištena za izgradnju kuće i njenog okruženja upotrebljena je kako bi se izbjegla velika konotacija lukuza.


Prostrani dnevni boravak sa 15 metara širokim kliznim vratima koja vode do drugog bazena na otvorenom nalazi se na prvom spratu, a tu su smješteni još i trpezarija, kuhinja, teretana kao i spa. Na najvišem nivou može se vidjet još jedna dnevna soba.