Obje nevjeste su razmijenile zavjete ispod trobojne zastave u okviru svetih okvira pravoslavnog svetilišta.

Sve veći broj pojedinaca iz ruralnih regiona u Srbiji otkriva ispunjenje u Albaniji. To je zbog toga što značajan deo Srpkinja ne želi da stupi u veze sa osobama nižeg socioekonomskog porekla.

Obično izbjegava uspostavljanje veza s muškarcima koji dolaze iz ruralnih područja zbog percepcije da bi to podrazumijevalo znatno naporniji način života u odnosu na život u gradu. Ovaj način života karakterizira opsežna radna snaga od zore do sumraka, uključujući poslove kao što su briga o štali i poljima. Osim toga, to uključuje ogromnu količinu kućnih obaveza, koje se obično nazivaju “kućni poslovi”, zajedno sa dodatnom odgovornošću brige o djeci.


Stoga su brojni mladići koji potiču iz zabačenih sela, gdje su djevojke prije mnogo godina dezertirale kako bi potražile život u urbanim sredinama ili u inostranstvu, otkrile rješenje – u Albaniji. Prošlo je otprilike dvije decenije otkako je prva grupa kvalifikovanih neženja krenula na svoje putovanje u tu naciju, u potrazi za ženama koje bi im postale životne partnerice. Ove žene su donijele svjesnu odluku da ostanu u ruralnim područjima, posvećene održavanju svojih zajednica rađajući i odgajajući djecu tamo.

Ilustracija ovoga se može videti u nedavnom slučaju dvojice braće Srba, Zorana i Draže, koji su poreklom iz Aleksandrovačkog kraja. Tražili su ruku dve Albanke, Mihe i Mire, od kojih su obe preminule.
Njihovo putovanje je dokumentovano u televizijskoj emisiji, koja je gledaocima nudila uvid u iskustvo Srbina koji putuje u Albaniju da pronađe mladu. Emisija je prikazala zamršenost albanskog venčanja i prikazala jedinstvene običaje i tradiciju regiona.

Zoran, brat, je prije svih krenuo na put u Albaniju. Oženjen je plavom ženom po imenu Miha, koja priznaje da je prolila suze kada je napustila roditeljski dom. Međutim, od tada se navikla na svoj novi život i zadovoljna je svojim mužem. Kao rezultat toga, uspela je da nauči nešto srpskog.

Kada je dobio vest od brata, Draža je doneo odluku da krene njegovim stopama. I on je, kao i njegov brat, stupio u brak sa Mirom, a tokom nastupa u emisiji otkrio je obim onoga što je nazvao “investicijom” u nju. Draža je pojasnio da, suprotno uvriježenom mišljenju, nije kupio Miru, jer je ona bila zadovoljna time ko je on. Međutim, troškovi koji su nastali uključivali su i troškove puta, poklone za nju i druge razne troškove, koji su na kraju iznosili oko 1.500 eura.

Prema rečima Dragute, koju od milja zovu Draža, troškovi za Miru obuhvatali su samo carinu, troškove puta i lične kupovine za nju.

Prema Mirinim rečima, njen otac se nije protivio da se uda za Srbina. Međutim, stanovnici sela u blizini Tirane, njenog rodnog grada, držali su rezervate zbog istorijskog sukoba i događaja koji su se desili između dva naroda.
Na pitanje o njenoj odluci da zanemari savet seljana koji su ga upozoravali na to, Mira objašnjava da je njena motivacija proistekla iz njene naklonosti prema Draži i duboke naklonosti koju je prema njemu razvila.

Izvor:Kurir.rs

Oglasi