NAJČITANIJE DANAS: 

Glog je biljka s izuzetnim ljekovitim svojstvima koje se protežu kroz vekove, a oko nje su se razvile i brojne legende. Prema jednoj od njih, Hristova kruna od trnja navodno je bila napravljena od gloga, što dodatno pridonosi mističnom statusu ove biljke. Međutim, bez obzira na mitološke priče, glog zaista ima dokazane zdravstvene benefite.

Jedna od najvažnijih primjena gloga je njegova korist za srce. Smatra se da je glog izuzetno koristan kao preventiva protiv srčanih oboljenja. Tinktura od gloga može pomoći u održavanju zdravlja krvnog sistema, regulisanju visokog krvnog pritiska, jačanju srčanog mišića i ublažavanju srčanih aritmija. Posebno je preporučljiv nakon srčanog udara jer može poboljšati prokrvljenost koronarnih krvnih sudova i podržati bolju ishranu srčanih ćelija.

Osim srčanih tegoba, glog se koristi i za olakšavanje drugih zdravstvenih problema kao što su umor, manjak energije, loš san, vrtoglavica, nervoza i šum u ušima. Takođe je poznato da glog ima smirujuće dejstvo, pomaže u menopauzi, potpomaže mršavljenje izbacivanjem viška vode iz organizma, jača vezivno tkivo na zglobovima i smiruje probavne smetnje.

Plodovi gloga beru se u jesen kada postanu jarko crveni. Mogu se sušiti i koristiti za pripremu čaja. Za čaj od gloga, preporučuje se uzimanje jedne kafene kašičice usitnjenih plodova prelivenih sa 150 ml ključale vode. Čaj treba ostaviti da odstoji 15-30 minuta, nakon čega se procijedi i pije tri puta dnevno. Važno je napomenuti da ovaj čaj ne bi trebalo konzumirati djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje, zbog potencijalnih neželjenih efekata.

Glog je dakle višestruko korisna biljka koja je kroz vekove bila sastavni deo tradicionalne medicine, a danas se njegova primjena širi i u savremene terapeutske prakse, posebno u kontekstu zdravlja srca i krvnih sudova.

Oglasi