BONUS ČLANAK:

Svjetski tjedan dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. kolovoza kako bi se promovirala važnost dojenja za zdravlje djeteta i majke te podržala praksa dojenja diljem svijeta. Ovaj tjedan posvećen je podizanju svijesti o prednostima dojenja, educiranju javnosti o tehnikama dojenja te podršci majkama koje doje.

Glavni ciljevi Svjetskog tjedna dojenja uključuju:

Edukacija i informiranje: Podizanje svijesti javnosti o prednostima dojenja za zdravlje djeteta i majke, kao i za društvo u cjelini.

Promocija prakse dojenja: Poticanje majki na dojenje kao najzdravijeg i najprirodnijeg načina prehrane za novorođenčad.

 


Prednosti dojenja za majku su brojne i obuhvaćaju različite aspekte zdravlja, emocionalne dobrobiti te praktične koristi. Evo detaljnijeg pregleda prednosti dojenja za majku:

Smanjenje krvarenja nakon poroda: Dojenje potiče otpuštanje oksitocina, hormona koji pomaže maternici da se skuplja i smanjuje krvarenje nakon poroda.

Brži povratak na tjelesnu težinu prije poroda: Dojenje sagorijeva kalorije, pomažući majci da brže povrati tjelesnu težinu koju je imala prije trudnoće.

Smanjenje rizika od pojave raka dojke, vrata maternice i jajnika: Dojenje smanjuje rizik od razvoja ovih vrsta raka kod majki koje su dojile svoju djecu.

Rjeđe su infekcije mokraćnih putova: Dojenje pomaže u smanjenju rizika od urinarnih infekcija kod majki.

Manji je rizik od osteoporoze: Majke koje su dojile imaju niži rizik od razvoja osteoporoze kasnije u životu.

Povećana veza majka-dijete: Akt dojenja omogućava intiman i emocionalno podržavajući odnos između majke i djeteta.

Povoljan utjecaj na psihičku stabilnost: Dojenje može pozitivno utjecati na emocionalnu dobrobit majke, smanjujući stres i povećavajući osjećaj zadovoljstva.

Ekonomska i praktična korist: Dojenje štedi vrijeme koje bi inače majka potrošila na pripremu formule za mlijeko, pranje i održavanje bočica. Također je ekonomično jer je dojenje besplatno i ne zahtijeva kupovinu hrane za bebu.

Omogućuje slobodu u izlascima i putovanjima: Majke koje doje mogu lakše putovati i izlaziti jer imaju mlijeko uvijek pri ruci za hranjenje djeteta.

Sve ove prednosti dojenja naglašavaju važnost ove prirodne prakse za majke, potičući ih da odaberu dojenje kao optimalan način prehrane i skrbi za svoju novorođenu djecu.

Podrška dojenju: Pružanje podrške majkama koje doje kroz edukaciju, savjetovanje i stvaranje podržavajućeg okruženja u zajednici.

Podizanje svijesti o pravima majki: Promicanje razumijevanja prava majki da doje javno i bez diskriminacije.

Globalna inicijativa: Sudjelovanje u globalnom naporu za poboljšanje zdravlja i dobrobiti djece kroz poticanje dojenja.

Svjetski tjedan dojenja organiziran je kako bi se naglasila važnost dojenja u prvim tjednima i mjesecima života djeteta, s obzirom na to da dojenje pruža nezamjenjive prednosti u imunološkom, nutritivnom i emocionalnom razvoju djeteta.

Oglasi