BONUS PRIČA:

Dojenje je iznimno važno za zdravlje djeteta i majke, promiče emocionalnu povezanost između njih te pruža niz zdravstvenih i ekonomskih prednosti. Evo nekoliko ključnih savjeta za majke kako stvoriti dobre osnove za uspješno dojenje:

Priprema prije dojenja:Operite ruke kako biste spriječili prijenos bakterija na dijete.Udoban položaj:Smjestite se udobno i opustite. Položaj može biti sjedeći, polusjedeći ili ležeći, s osloncem za leđa i laktove.

Pravilno primanje dojke:Pomoću palca i kažiprsta uspravite bradavicu i nježno prijeđite pokraj bebinih usana kako biste potaknuli refleks sisanja. Važno je da dijete obuhvati ne samo bradavicu nego i dio areole (koža oko bradavice) kako bi pravilno stimuliralo mliječne žlijezde.

Pražnjenje dojki:Ostavite dijete na prsima dok dojka ne omekša, a sisanje se uspori ili zaustavi. Zatim premjestite dijete na drugu dojku i ponovite postupak kako biste potaknuli potpuno pražnjenje dojki.

Prepoznavanje uspješnog sisanja:Uspješno sisanje prepoznat ćete po ritmičnom micanju čeljusti i, ponekad, ušiju. Glasno sisanje ili uvučeni obrazi mogu ukazivati da dijete treba snažnije privući na prsa.

Odmor i podrška:Odmarajte se kad god Vaše dijete spava. Nemojte oklijevati potražiti podršku od patronažne sestre ili pedijatra za dodatne savjete i pomoć u savladavanju tehnika dojenja.
Dodatno, važno je izbjegavati davanje dude ili varalice između podoja kako bi se potaknula česta i potpuna ishrana dojenjem. Dojenje na zahtjev preporučuje se učestalo, između 8 do 12 podoja u 24 sata, uz razmake ne veće od 4 sata između podoja.

Dojenje je ne samo najzdraviji i najprirodniji način prehrane za dijete, već i vrijedan način povezivanja s vašim djetetom te pruža mnoge prednosti za zdravlje i razvoj. Ustrajte i budite ustrajne jer stvaranje čvrste osnove za dojenje može biti ključno za uspješno i ugodno iskustvo za vas i vaše dijete.

Oglasi