BONUS ČLANAK:

Salmoneloza je zarazna bolest koja potječe iz hrane, uzrokovana bakterijom poznatom kao Salmonella. Glavni simptomi uključuju proljev, vrućicu i abdominalne grčeve, koji se obično javljaju između 12 i 72 sata nakon što se konzumira kontaminirana hrana. Većina slučajeva salmoneloze traje 4-7 dana i obično se oporavi bez specifičnog liječenja. Međutim, kod nekih pacijenata česte epizode proljeva mogu zahtijevati bolničko liječenje kako bi se spriječila dehidracija. U težim slučajevima, bakterija Salmonella može ući u krvotok i zaraziti druge organe, što može zahtijevati primjenu antibiotika. Osobe koje su posebno osjetljive na teže oblike salmoneloze uključuju starije osobe, malu djecu i osobe s oslabljenim imunološkim sustavom.

Salmonela je gram-negativna štapićasta bakterija koja pripada porodici Enterobacteriaceae, koja normalno živi u probavnom sustavu životinja i ljudi. Kod ljudi, Salmonella može izazvati bolesti, što je čini patogenom za čovjeka. Postoji više od 2,500 različitih vrsta Salmonelle, pri čemu su najčešće u nas S. enteritidis i S. typhimurium.

Zaraza Salmonellom obično nastaje nakon što se konzumira kontaminirana hrana. Najrizičnije namirnice uključuju sirova jaja, sirovo meso (posebno perad), kolače i sirovo mlijeko. Međutim, bilo koja hrana može postati rizična ako se s njom rukuje na nehigijenski način ili nije pravilno termički obrađena. Primjeri slučajeva salmoneloze zabilježeni su u SAD-u iz rajčica, dinja, manga, papaje i maslaca od kikirikija. Uništavanje Salmonelle postiže se adekvatnom termičkom obradom hrane.

Salmonela se prenosi prljavim rukama, tj. direktnim kontaktom s kontaminiranom hranom. Zbog toga se često naziva “bolest prljavih ruku”. Iako je veći rizik prijenosa prisutan kod zaraženih osoba i kliconoša, svaka osoba može prenijeti bakteriju na hranu ako ne opere ruke prije rukovanja hranom.

Prevencija salmoneloze uključuje redovito pranje ruku, posebno nakon nužde i dodirivanja sirovih namirnica, dobru toplinsku obradu hrane, održavanje higijene posuđa i pribora za rukovanje hranom, odvajanje sirove hrane od gotove hrane te čuvanje hrane u hladnjaku i što kraće na sobnoj temperaturi. Ove mjere su ključne za smanjenje rizika od zaraze Salmonellom i sprječavanje širenja bolesti.

Oglasi