Sigurno ste i vi nekada osjetili bol u leđima koji nije nimalo prijatan i koji nas ograničava kada je u pitanju kretanje. Prema statistikama, značajna većina pojedinaca diljem svijeta, otprilike 90 posto, iskusila je bolove u leđima u nekoj fazi svog života.U Srbiji  studije dosljedno pokazuju da je značajan dio, točnije 62%, osoba u dobi od 30 i više godina iskusio bol u leđima u ne- tako davne prošlosti. Nadalje, zamjetan je porast prevalencije problema s vratom i kralježnicom među tinejdžerima (13-19 godina), s postotkom koji doseže čak 50%.

 

Očit je nedostatak konačnog kriterija za kategorizaciju pojedinaca na temelju prisutnosti ili odsutnosti ove određene bolesti. Problemi s leđima i kralježnicom pogađaju pojedince bez razlike, bez obzira na dob, profesiju ili bilo koji drugi čimbenik. Ovo naglašava najveću važnost brzog rješavanja ovih problema, sprječavajući daljnje pogoršanje ili potencijalni razvoj išijasa.Unatoč tome, određena zanimanja i dalje su izložena većoj razini ranjivosti.

Zanimanja koja uključuju fizički zahtjevne zadatke, kao što je nošenje teških tereta, kao i zanimanja poput stomatologa, kirurga, frizera, glazbenika (koji često podnose neudobne položaje tijela), profesionalnih vozača (koji se suočavaju s skučenim sjedalima) i zanimanja povezana s računalom i domaćica.

Kralježnica igra vitalnu ulogu kao temelj cijelog tijela, služeći i kao ključni zaštitnik kostiju i živaca.Bol u leđima uvelike utječe na kvalitetu života. Kada bol postane kronična ili dugotrajna, može dovesti do razvoja anksioznosti, depresije i drugih psihosomatskih promjena u ponašanju osobe. Bol u leđima, također poznata kao dorzalgija, može se manifestirati kao akutna ili kronična.

Početak akutne boli obično je iznenadan i kratkotrajan, traje samo nekoliko dana ili tjedana. Obično je potaknuta fizičkom traumom kao što su istegnuća, uganuća ili padovi, kao i artritisom. Osjećaj akutne boli često se opisuje kao oštar, u rasponu od blage do umjerene. Često otežava pokretljivost i otežava ustajanje bez pomoći.

Kronična bol u leđima, koja traje dulje vrijeme (preko tri mjeseca), manifestira se postupno. Zbog mnoštva i raznolikosti potencijalnih uzroka teško ih je precizno odrediti, stoga su potrebni stručnost i procjena stručnjaka. Ova posebna vrsta boli značajno utječe na svakodnevni život, a nerijetko se može čuti kako pojedinci tvrde da su se prilagodili njezinoj prisutnosti. Ključno je prepoznati da se kronična bol u kralježnici s vremenom često pogoršava.

 

Prema praktičarima tradicionalne kineske medicine, osobe koje pate od bolova u leđima i osteoporoze ne bi trebale trpjeti bilo kakav oblik nelagode. Gutanje lijekova protiv bolova također se ne smatra održivim rješenjem.

Cilj je ublažiti nelagodu, osiguravajući da tijelo ostane bez patnje. Jedina učinkovita metoda otklanjanja boli je bavljenje tjelesnim vježbama.Bavljenje vježbama istezanja kralježnice može poboljšati fleksibilnost i ublažiti napetost u leđima.

Postavite stopala ispod stražnjice i zauzmite uspravan položaj prije nego što se nagnete naprijed. Ova posebna vježba cilja pojedinačne kralješke, pružajući olakšanje od nelagode u gornjem i donjem dijelu leđa. Dosljedno vježbanje ove vježbe može učinkovito ublažiti bolove u kralježnici.

Bavljenje tjelesnom aktivnošću naslonjeno na zid.

Osobama koje pate od glavobolje, napetosti u vratu i ramenima ova posebna vježba nudi olakšanje. Toplo se preporučuje, posebno onima koji se bore s vrtoglavicom.

Zauzmite ležeći položaj s leđima naslonjenim na pod i stopalima čvrsto pritisnutim uza zid. Nježno stavite ruke na trbuh. Zatvorite oči, održavajte stabilan i ritmičan obrazac disanja i svjesno se potrudite otpustiti sve strane misli. Provođenje samo pet minuta u ovom položaju učinkovito ublažava naprezanje mišića leđa i vrata, uzrokujući potpuno nestanak dugotrajne glavobolje.

Poza poznata kao “pas prema dolje” često se prakticira u jogi.

Zauzmite položaj na rukama i koljenima, pazeći da vam je kralježnica poravnata s tlom. Započnite dubokim udahom i podizanjem glave prema gore dok istovremeno ispružite trbuh prema van. Izdahnite dok spuštate glavu i uključite trbušne mišiće povlačeći ih prema unutra. Ponovite ovaj niz pokreta ukupno 10 puta.

Upuštanje u pokrete koji uključuju istezanje i uvijanje.

Ako imate bolove u trbuhu i probavne smetnje, ova vježba može biti korisna. Započnite tako što ćete sjesti na pod i ispružiti noge. Prekrižite lijevu nogu preko desne noge i zatim se nagnite prema lijevoj strani, podupirući se rukom. Ponovite ovaj pokret na desnoj strani. Zadržite ovaj položaj otprilike 30 sekundi.

 

Položaj poznat kao poza leptira popularan je položaj u jogi.

Ublažavajući bolove u kukovima i ublažavajući napetost u nogama i koljenima, pruža učinkovito olakšanje.

Zauzmite sjedeći položaj na podu, pazeći da su vam leđa uspravna i poravnata. Skupite noge uz stopala i nježno ih povucite prema tijelu. Zadržite ovaj položaj otprilike 2 minute.

Imajte na umu da naše tijelo posjeduje dar brzog oporavka i izražava zahvalnost svakom obliku tjelesne aktivnosti. Stoga, umjesto da posegnete za lijekovima za ublažavanje bolova, razmislite o pokušaju jedne od ovih vježbi.

Oglasi