TikTok video koji je postavio stomatolog iz Beograda pokrenuo je diskusiju o tome da li stomatolozi svojim pacijentima preskupljuju svoje usluge.

Video je inspirisan prozivkama za koje stomatolog tvrdi da se često dešavaju kada su pacijenti suočeni sa troškovima stomatološke njege, koji za neke mogu iznositi dnevnicu. U videu, stomatolog je istakao opsežnu obuku potrebnu da postane kvalifikovani stomatolog, koja uključuje šest godina studija, jednogodišnji staž i do 11 godina dalje specijalizacije i prakse. Stomatolog je takođe istakao da je cena stomatološke nege uporediva sa ostalim osnovnim stvarima, kao što su tetrapak mleka od 200 dinara i šoljica kafe od 250-300 dinara.
Nakon što je svoje stavove izrazila na TikToku, njene izjave su izazvale brojne reakcije. Dok su mnogi pojedinci dali podršku, bilo je i onih koji se nisu suzdržavali u kritici. Ona je izjavila: “Radim u ovoj industriji toliko godina da sam mogla da ispunim kavitet u snu. Ali protetski zub, koji košta 800 eura i dugotrajan rad na montaži koji traje samo 15 minuta, to je jednostavno neverovatno.” Neki su upoređivali plate stomatologa sa platama keramičara i vodoinstalatera, koji zarađuju mnogo više uprkos tome što nisu prošli 11 godina intenzivnog studija. Drugi su istakli da čak i frizeri, koji prolaze samo tri godine školovanja, zarađuju više od stomatologa. Ovi pojedinci ne prepoznaju vrijednost usluga stomatologa i fokusiraju se samo na novčanu vrijednost. Jedan korisnik je čak tvrdio da bi stomatološke usluge trebale biti skuplje zbog svoje važnosti.


Pohvalna gospođa koja naplaćuje 20 eura za 10-minutnu uslugu treba da shvati da to nije samo 10 minuta, već ukupno 20 godina i 10 minuta. Druga osoba smatra da je cijena greška, s obzirom da ista gospođa naplaćuje isti iznos za pun manikir, koji traje tri sedmice. Nekoliko drugih je podržalo ovo gledište, ističući značaj odgovornosti koju pruža usluga. Na kraju krajeva, ne može se jednostavno reći, “ružičasta će izgledati sjajno na mojim noktima”, bez uzimanja u obzir troškova. Uz to, ista gospođa nudi i frizure za 20 eura koje traju najviše tjedan dana, kako je napomenula u svom sljedećem postu. Cijena ostaje 20 eura.
Jedan pojedinac je podijelio svoje iskustvo podizanja kredita za plaćanje škole, a zatim naplate 200 eura. Prema ovoj osobi, gotovo 80 posto zubara koje poznaju daje prednost novcu u odnosu na pacijente. Preostali stomatolozi, međutim, ne dijele isto mišljenje i razumiju da i oni stalno uče. Drugi doktor se složio sa ovom perspektivom i upozorio da se ne bude previše ponosan, ističući da neki doktori studiraju po šest godina i zarađuju samo 20 eura dnevno. Stoga je važno zapitati se šta čini osobu kvalifikovanom da naplaćuje previsoke naknade za samo deset minuta rada.

Oglasi