Izazovi s kojima se suočavaju pojedinci s artritisom uvelike su pogoršani hladnim i vlažnim vremenskim uvjetima.

U jesenskom i zimskom periodu bol i simptomi su najzastupljeniji i dostižu svoj vrhunac. Posebno, oni sa artritnim promjenama u malim zglobovima prstiju, kao i velikim zglobovima ramena, kukova i koljena, doživljavaju pojačanu patnju. Među ovom grupom posebno su opterećeni oni koji imaju artritične promjene u malim zglobovima prstiju i većim zglobovima ramena, kukova i koljena. Izazovi sa kojima se suočavaju pogoršavaju se u hladnim i vlažnim danima, a tokom jesenje i zimske sezone bol i simptomi dostižu svoj vrhunac intenziteta i učestalosti.

Kako biste osigurali ispravnu identifikaciju vašeg specifičnog tipa artritisa i isključili bilo koja druga osnovna stanja, preporučljivo je da se posavjetujete sa svojim liječnikom u vezi bilo kakve ukočenosti, otoka, crvenila ili bolova u zglobovima koje možete osjetiti. Ako ste prethodno dobili dijagnozu artritisa, važno je da zakažete pregled kod svog liječnika ako primijetite bilo kakvo novo ili nepoznato oticanje zglobova.

Prirodno liječenje može poslužiti kao dopuna medicinskim tretmanima, a primarni cilj je vraćanje sposobnosti pacijenta da nesmetano obavlja redovne dnevne aktivnosti.

Da biste napravili ovu biljnu infuziju, sakupite po 20 grama cvijeta kiselice, koprive, breze i topole. Počnite kuhanjem breze i koprive u 5 decilitara vode u trajanju od 15 minuta. Nakon što zavri, maknite smjesu s vatre i umiješajte preostalo bilje. Ostavite infuziju da odstoji nekoliko sati prije nego što procijedite. Tokom dana zamenite svoj redovni unos vode ovim hranljivim čajem.

Krompir je dugo bio omiljen kao tradicionalni lijek za reumu, nudeći dvije različite metode upotrebe. Prvi pristup uključuje konzumiranje dvije kašičice soka od sirovog krompira dnevno. Alternativno, možete se odlučiti da pijete vodu natopljenu kuvanim korama krompira. Da biste postigli maksimalnu potenciju, važno je oguliti krompir, ostavljajući iza sebe obilan sloj mesa na koži. Kuhanje kore krompira u maloj količini vode pojačava jačinu konačne mešavine. Nakon proceđivanja, preporučuje se konzumacija koncentrovane tečnosti najmanje tri do četiri puta dnevno, sa porcijom od 0,5 dl svaki put.

Za osobe koje pate od reume, primjena ulja ruzmarina pokazala se vrlo korisnom u masaži zahvaćenih zglobova. Ovo ulje efikasno podstiče protok krvi i revitalizira oslabljene ili utrnule udove, što ga čini posebno korisnim za starije osobe koje često trpe posljedice reume.

Korištenje listova kupusa, lišenih njihovih čvršćih komponenti, također je pokazalo djelotvornost. Zagrijanu rakiju nanesite na listove i masirajte oboljela mjesta. Zavoj treba mijenjati u tri odvojena navrata tokom dana.

Oglasi