Prisustvo abnormalnog ušnog voska može potencijalno ukazivati ​​na osnovni zdravstveni problem koji zahtijeva pažnju.

Doktori još jednom naglašavaju važnost ne zanemarivanja simptoma prekomjernog nakupljanja ušnog voska, uprkos nedavnim izvještajima koji ukazuju da gotovo 10 miliona osoba u Engleskoj više nema pristup besplatnim uslugama NHS za uklanjanje ušnog voska.
Prošle sedmice, RNID je naglasio da nema medicinskog opravdanja da NHS prekine usluge širom Engleske počevši od 2019. Oni su također upozorili da pojedinci koji ne mogu priuštiti privatno liječenje pribjegavaju nesigurnim metodama uklanjanja koje nude privatne prakse.

U svjetlu tvrdnji RNID-a, medicinski stručnjak je savjetovao pojedince da istraju u praćenju nivoa ušnog voska i da ne budu obeshrabreni smanjenim uslugama. To je zato što varijacije u proizvodnji ušnog voska mogu potencijalno signalizirati osnovni problem koji zahtijeva posjet liječniku radi pravilne dijagnoze i liječenja.

U intervjuu za “Sun Health”, dr Veronika Matutite je naglasila značaj ušnog voska, često zanemarenog aspekta našeg zdravlja. Ohrabrujući svoje pacijente da budu usklađeni sa svojim tijelima, ona naglašava važnost prepoznavanja i najmanjih promjena u ušnom vosku. Ovo nema za cilj da usadi paranoju, već da promoviše proaktivan pristup upravljanju svojim zdravljem. Ključno je zapamtiti da naša tijela imaju jedinstvene načine signaliziranja nevolje, a ponekad to može biti suptilno poput promjene ušnog voska.

Pored toga, identifikovala je tri različita stanja koja mogu biti odgovorna za vaš prekomerni ušni vosak, a sva zahtevaju posetu lekaru radi službene dijagnoze i prepisivanja lečenja.

Lupus

Lupus, hronična bolest, dovodi do umora, bolova u zglobovima i osipa na koži. Osim toga, osobe s ovim stanjem mogu imati simptome kao što su glavobolja, čirevi u ustima, gubitak kose, gubitak težine, bol u grudima ili stomaku i depresija. Dr. Matutite objašnjava da upala povezana s lupusom može dovesti do prekomjerne proizvodnje ušnog voska, koji se može proširiti na uši i uzrokovati abnormalnu proizvodnju ušnog voska.

Prema dr. Matutiteu, osobe sa lupusom mogu doživjeti promjene u teksturi i nijansi ušnog voska, i iako je ova manifestacija “suptilna”, ne treba je zanemariti. Iako ne postoji definitivan lijek za lupus, NHS savjetuje pojedince da se posavjetuju sa svojim liječnikom opće prakse ako često ispoljavaju simptome ovog stanja, jer rano otkrivanje i liječenje dovode do efikasnijeg liječenja. Opcije liječenja lupusa uključuju korištenje protuupalnih lijekova i steroidnih tableta.

Infekcija koja se obično naziva plivačko uho.

NHS izvještava da je uho plivača, također poznato kao otitis externa, bolno stanje koje karakterizira upala, otok i crvenilo vanjskog ušnog kanala. Ovo stanje se naziva uho plivača jer čest kontakt s vodom može povećati vjerovatnoću razvoja upale u ušnom kanalu.

Prekomjerno nakupljanje ušnog voska je istaknuti pokazatelj uha plivača, što se također može manifestirati kao istjecanje tekućine ili gnoja iz uha. Osim toga, osobe s ovim stanjem mogu osjetiti bol u uhu, svrab u ušnom kanalu i privremeno oštećenje sluha. Za one koji imaju plivačko uho preporučuje se traženje medicinske pomoći od liječnika opće prakse, jer će im vjerovatno biti propisane kapi za uši za ublažavanje simptoma.

Otoskleroza

Postepeni gubitak sluha je uobičajena posljedica otoskleroze, stanja koje pogađa kosti unutar uha. Iako ne dovodi direktno do obilja ušnog voska, pacijenti često pogrešno tumače svoje simptome kao nakupljanje ušnog voska i zanemaruju ih sve dok im se sluh ne počne pogoršavati.

Kada se stapes, mala kost u uhu, spoji sa drugim strukturama uha, to dovodi do stanja u kojem je sluh oštećen. Ako primijetite pad vaših slušnih sposobnosti ili imate česte tinituse, NHS savjetuje da zakažete pregled kod svog liječnika opće prakse.

Hirurško uklanjanje stapesa je veoma efikasan tretman za otosklerozu, što dovodi do značajnog poboljšanja sluha. Alternativno, upotreba slušnih pomagala može poboljšati jasnoću zvuka, iako ne zaustavljaju progresiju gubitka sluha.

Prema NHS-u, savjetuje se da ušni vosak prirodno ispadne bez ikakve intervencije, jer pokušaj uklanjanja prstima ili predmetima poput pamučnih štapića zapravo može pogoršati situaciju guranjem dalje unutra.

Preporučeni alternativni pristup uključivao bi korištenje maslinovog ili bademovog ulja za rješavanje problema prekomjernog ušnog voska. Da biste implementirali ovu metodu, zauzmite bočni položaj sa oboljelim uhom okrenutim prema gore i ukapajte 2-3 kapi odabranog ulja u ušni kanal. Zadržite ovaj položaj u trajanju od 5-10 minuta nakon nanošenja ulja i izvodite ove korake 3-4 puta dnevno u periodu od 3-5 dana.

Prema NHS-u, u roku od otprilike 14 dana, nakupine ušnog voska će se prirodno izbaciti iz vašeg uha, što će dovesti do poboljšanja vaših simptoma. Utvrđeno je da svijeće za uši ili usisivači za uši nemaju sposobnost eliminacije ušnog voska.

Oglasi