Anemija zbog nedostatka gvožđa je preovlađujući oblik anemije koji se nalazi širom svijeta. Nedostatak gvožđa, koji se takođe naziva sideropenija, je uobičajeni nutritivni nedostatak koji pogađa do 25% stanovništva, što ga čini značajnim problemom u javnom zdravlju. Žene i djeca imaju veću osjetljivost na anemiju i nedostatak željeza zbog manjih rezervi ovog minerala. Statistike pokazuju da otprilike 1/3 do 1/5 zdravih žena ima smanjen nivo gvožđa, a 10% njih ima anemiju zbog nedostatka gvožđa.

 

Gvožđe, ključni mineral, prisutno je u tijelu, prvenstveno u hemoglobinu crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, postoji u mišićima kao mioglobin i ima vitalnu funkciju u radu različitih enzima. Tijelo skladišti dio gvožđa kao rezerve, pri čemu muškarci obično imaju oko 3-4 grama, a žene nešto manje, otprilike 500 mg. Ako postoje bilo kakve nejasnoće u vezi sa nivoom gvožđa, prvo treba da se konsultujete sa medicinskim stručnjakom za dodatne smjernice i sugestije za liječenje. Simptomi kao što su umor, slabost, glavobolja i nizak krvni tlak obično su povezani s nedostatkom željeza i anemijom. Prisustvo blijede kože može biti pokazatelj nedovoljnog broja crvenih krvnih zrnaca, što se lako može utvrditi testom na dlanu. Ako primijetite da su nabori na vašem dlanu svjetlije boje u odnosu na okolnu kožu, to može ukazivati ​​na nizak nivo gvožđa u krvi i neadekvatnu cirkulaciju. Nadalje, možete pregledati i bljedilo unutrašnje linije donjeg kapka i bjelkastu boju korijena nokta kako biste dodatno potvrdili stanje.

 

Liječenje anemije obično uključuje konzumaciju hrane bogate željezom. Takva hrana može se sastojati od nara, paradajza, susama, spanaća, cvekle, brokule, soje, školjki, hurmi, smokava i kupinovog vina. Ako se uoče bilo koji simptomi anemije, ključno je potražiti liječničku pomoć kako bi se dobila službena dijagnoza. Anemija se može potvrditi samo analizom krvi, stoga je neophodno da se što prije podvrgne testiranju kako bi se započelo odgovarajuće liječenje.

 

Oglasi