Ljekari upozoravaju na određene metode konzumiranja bijelog luka, uprkos njegovim dobro poznatim zdravstvenim prednostima.

Češnjak često uključujemo u našu ishranu zbog različitih prednosti za tijelo. Međutim, važno je biti oprezan u pogledu određenih pristupa konzumiranju bijelog luka.

Mnogi pojedinci koriste njegov moćan uticaj da ojačaju svoj imunološki sistem i da se bore protiv virusa, a istovremeno nastoje da snize svoj povišeni krvni pritisak. Na internetu se može naći bezbroj recepata, ali je doktorka Ivana Stefanović iz beogradske Hitne pomoći istakla opasnost koja se krije u neselektivnom korišćenju ovog leka.
Efikasnost ove posebne hrane je neosporna.

U Jutarnjem programu RTS-a pre nekoliko meseci dr Stefanović je istakao važnost da pacijenti traže odgovarajući tretman za visok krvni pritisak. Mnogi pacijenti nam se obraćaju sa problemima vezanim za njihovo stanje, ali se često otkrije da nisu slijedili propisanu terapiju. Od ključne je važnosti nikada ne prilagođavati doze lijekova bez stručnog vodstva i izbjegavati korištenje prirodnih lijekova bez konsultacije s liječnikom.

Pogrešne smjernice koje kruže internetom navele su pojedince da konzumiraju bijeli luk kao sredstvo za snižavanje krvnog tlaka, što je rezultiralo štetnim efektima na tijelo, posebno na želudac.

Dr Stefanović upozorava da se ne oslanjate isključivo na internet savete i narodne lekove bez konsultacije sa lekarom. Ona dijeli primjer štetnog recepta koji je kružio, upućujući pojedince da konzumiraju cijeli češanj bijelog luka. Ovaj pogrešan savjet doveo je do jakih bolova u trbuhu, uzrokujući da pacijenti doživljavaju disfunkciju do 48 sati. Medicinskim stručnjacima je često potrebno vrijeme da identifikuju uzrok boli, da bi otkrili gutanje bijelog luka.

Profesionalci već godinama naglašavaju važnost konzumiranja sirovog bijelog luka u zgnječenom obliku. Ova metoda pokreće enzimski proces koji dovodi do oslobađanja alicina, spoja koji igra značajnu ulogu u terapijskim prednostima koje su povezane s ovom biljkom.

Kako bi se osigurala pravilna termička obrada, preporučljivo je dodati sastojak u jelo pred kraj, ograničavajući njegovo izlaganje visokim temperaturama na maksimalno deset minuta.

Oglasi