Nakon ovih kišnih perioda svi smo mogli primjetiti pojačano prisustvo biljnih vaši na cvijećui, začinskom bilju i ostalim usjevima. Naime, ono što možete da uradite sa ovim dosadnim vašima je sljedeće.

 

Jak mlaz vode
Naime, iako je ova metoda uklanjanja problematična iz tog razloga što jak mlaz vode može da ošteti osjetljive biljke. Međutim ova metoda može da ipak uspijeva kod uklanjanja vaši sa jakog drveća i voća

Sapunica
Uzmite par kapi deterdženta za suđe i razblažite sa malo vode. Tu smjesu prskajte po zaraženom bilju, pazeći da ne isprskate i ispod listova gdje se često kriju jaja biljnih vaši. Sapunica će je ošteti voštani, zaštitni dio koje su štetočine napravile. Budite pažljivi ova mješavina će ubiti i korisne insekte pa je zato nemojte često primjenjivati.

 

Esencijalna ulja
Napravite mješavinu jednakih djelova ulja timijana , paprike , karanfilića i ruzmarina. Stavite oko 5 kapi u vodu pa sve stavite u rasprišivač dobro isprskajte zaražene biljke.

Korisni insekti
Ukoliko imate u bašti bubamare one jedu vaše biljne vaši. Postoji mogućnost da se ovi insekti kupe i donesu u dvorište. Isti efekat imaju i leptiri, postoje i tehnike kojima možete da privučete ove korisne insekte u dvorište.

Fizičko uklanjanje
Ovo se radi na samom početku ako ste primijetili mali broj zaraženih listova biljke. Uzmite rukavice i četku i sa njom skinite vaši sa biljaka. Ako otkinete samo par zaraženih listova, obavezno ih stavite u kantu sa sapunicom kako biste skroz uništili vaši.  Ukoliko i vi imate neki svoj trik za uklanjanje vaši pišite nam u komentarima ispod ovog posta?

Oglasi