Tri osobe iz Bosne i Hercegovine trenutno se suočavaju s ozbiljnim optužbama za milionske prijevare u Crnoj Gori. Okružno javno tužilaštvo u Trebinju sprovodi istragu o ovom predmetu na zahtjev njihovih kolega u Crnoj Gori. Među osumnjičenima se smatra da je glavni izvršilac prevare Ivana A. Prema optužbama, ona je 12. aprila, kako se navodi, posjetila hercegnovsku filijalu “Lovćen banke” i koristila lažna dokumenta M.O. da podigne oko 1,36 miliona evra. Uz Ivanu A., zbog umiješanosti u ovu značajnu krađu istražuje se i Saša K. i Marko D.. Sva trojica osumnjičenih se terete za obmanu i prevaru radnika “Lovćen banke” u Herceg Novom.

 

Dana 11. aprila, Ivana A. i njen saučesnik Marko D. stigli su u ekspozituru banke u kojoj se Ivana lažno predstavila kao vlasnica računa, Budvanka M.O. Ona je dala falsifikovanu ličnu kartu i zatražila da joj se novac sa računa uplati narednog dana. Nakon završetka ove transakcije, Ivana je napustila banku. Kasnije tog dana, šefa filijale je preko Viber aplikacije na svom mobilnom telefonu pozvala osoba za koju se sumnja da je još jedan saučesnik, Saša K. Ovi događaji su trenutno pod istragom.

Na displeju telefona, međutim, prikazivalo se ime stvarne vlasnice računa. Osoba koja je pozvala rukovodioca filijale putem telefona predstavila se kao prava vlasnica računa M.O. i zatražila je da se isplata pomeri ranije nego što je bilo dogovoreno, tačnije, oko 10:30 sati ujutro. Sutradan, u navedeno vreme, osumnjičena državljanka BiH ponovo dolazi taksijem ispred filijale “Lovćen banke” u Herceg Novom – izjavio je izvor iz istrage.

 

Nakon što je dobila legitimitet, Ivana A. je pristupila autorizaciji naloga za plaćanje i uspješno podigla zapanjujućih 1,36 miliona eura sa deviznih računa koji pripadaju M.O. Nakon toga je odmah izašla iz prostorija banke. Nakon detaljnog saslušanja na kojem su dobili priliku da iznesu svoju odbranu, i Ivana A. i Saša K., za koje se sumnjalo da su umiješani, na kraju su pušteni. Međutim, sudbina osumnjičenog Marka D. tek treba da se utvrdi, jer će odluka o njegovoj umješanosti biti donjeta naknadno.