Pet godina je prošlo od smrti poznatog pjevača i kompozitora Olivera Dragojevića, a njegova muzika i dalje odjekuje u srcima nebrojenih pojedinaca. Ovaj daroviti umjetnik je svoje putovanje u muzičko područje započeo u adolescenciji i brzo pronašao svoje mjesto u grupi „More“, koja je potom utrla put njegovoj prosperitetnoj solo karijeri. Bez obzira na jezik, vjeru ili nacionalnost, publiku je oduševio jedinstveni glas Olivera Dragojevića i bezvremenske balade. Njegove pesme, među kojima su “Pismo moja”, “Molitva za Magdalenu”, “Cesarica”, “Nemam vere u ljubav”, “Trag u befinish”, “Nocutrno”, “Bez tebe”, “Kakva je to bila ljubav “, i “Moj lijepi anđele”, svi su uživali.

 

Oliver Dragojević nije bio samo muzičar, već i simbol zajedništva i izvor ljubavi prema muzici. Njegovi koncerti okupljali su ljude svih uzrasta, a obožavatelji su bili inspirisani njegovom pozitivnom energijom i optimizmom.

 

Međutim, decenijama su ljudi postavljali pitanje zašto Oliver nije nastupio u Beogradu. Uvijek bi odgovarao da je priča završena. Istinu je otkrila njegova supruga Vesna Dragojević tek nakon njegove smrti. Kada je njihova porodica nakon bombardovanja Dubrovnika potražila utočište u Splitu, bili su svjedoci snimka Oliverovog broda, koji je godinama gradio, zahvaćenog plamenom. U tom srceparajućem trenutku, Oliver je uvjerio Vesninog oca da ne treba da brine, jer je on već više puta posjetio Beograd i zakleo se da više nikada neće pjevati tamo, kako bi pružio utjehu u ovako teškim vremenima. Razlog zašto je Oliver Dragojević donio takvu odluku ostaje tajna, ali njegova muzika i sjećanje i dalje traju kroz njegove nezaboravne pjesme, služeći kao podsjetnik na nevjerovatnog umjetnika i čovjeka kakav je bio. Njegovo naslijeđe je vječno, a njegova muzika nastavlja da inspiriše i duboko odjekuje bezbrojnim pojedincima.

Oglasi