U zimskoj sezoni, kada je naš imuni sistem narušen, postajemo ranjiviji na razne uobičajene infekcije.

Upravo zbog toga postaje ključno uključiti raznoliku paletu namirnica u našu prehranu. Postoje tri specifična hranljiva sastojka, koja se sastoje od dva vitamina i jednog minerala, koji imaju poseban značaj u jačanju našeg imuniteta:

Kako bismo osigurali optimalno zdravlje tokom zimskih mjeseci, ključno je unositi velike količine proteina i namirnica koje obiluju vitaminom D. Ovaj esencijalni vitamin igra vitalnu ulogu u regulaciji našeg imunološkog sistema, podstiče rast i razvoj, podstiče jake i zdrave kosti i olakšavaju razne druge tjelesne procese. S obzirom na to da naša koža prirodno proizvodi vitamin D kada je izložena sunčevoj svjetlosti, koja je često rijetka tokom zime, postaje imperativ da povećamo unos hrane bogate vitaminom D.
Masna riba, uključujući lososa, haringe, sardine i tunjevine, odlični su izvori vitamina D. Jaja, obogaćeno mlijeko, goveđa i teleća jetra također sadrže ovaj esencijalni nutrijent. Ako vaši nivoi vitamina D nisu u optimalnom rasponu, što se može utvrditi analizom krvi, preporučljivo je da potražite savjet od svog liječnika u vezi s odgovarajućim opcijama suplementacije.

Pojačajte svoj imuni sistem i poboljšajte apsorpciju gvožđa unošenjem više vitamina C u svoju ishranu. Jedna efikasna metoda je da povećate unos vitamina C.

Agrumi poput limuna, narandže i grejpfruta, kao i kivi, bobičasto voće, brokula, prokulice, karfiol, paprika i kupus, bogati su izvori ovog vitalnog vitamina. Preporučljivo je da se ove namirnice konzumiraju u najsvježijem stanju, odmah nakon kupovine, te da se kuhanje ili zagrijavanje svede na minimum kako bi se zadržala maksimalna količina ove vrijedne hranjive tvari. Na primjer, jedna narandža može zadovoljiti oko 60 posto vaših dnevnih potreba za vitaminom C.

Osim vitamina C, mineral cink takođe ima značajan značaj. Crveno meso, jaja, mlijeko, neglazirane žitarice, pšenične klice, spanać, mahunarke, ostrige, sjemenke bundeve, lana i suncokreta, bademi i orasi su bogati izvori ovog esencijalnog minerala.

Za ilustraciju, konzumacija 100 grama govedine ispunit će otprilike polovinu vaših dnevnih potreba za cinkom.

Oglasi