Zvaničnici u Moskvi već nekoliko mjeseci tvrde da su borbe koje se vode u Ukrajini oblik “proxy ratovanja”.

Prema njihovim riječima, riječ je o sukobu koji su pokrenule Sjedinjene Države i njihovi NATO saveznici protiv Rusije.
Prema riječima čelnika ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, Treći svjetski rat je u toku, a spor između Moskve i Kijeva se vuče u zemljama daleko izvan regiona.
Tokom svog govora na Kijevskom bezbednosnom forumu u utorak, Aleksej Danilov je izrazio uverenje da će NATO imati koristi od članstva Ukrajine zbog tekućih globalnih nemira i nestabilnosti.

Prema njegovoj izjavi, bila bi velika greška pretpostaviti da Treći svjetski rat tek nije počeo. Zapravo, već je počeo, ušao je u svoju aktivnu fazu nakon perioda hibridnog ratovanja koji traje već neko vrijeme.

Tokom pojavljivanja pored bivšeg šefa CIA-e Davida Petraeusa, Danilov je jasno stavio do znanja da je situacija u Ukrajini daleko od običnog sukoba između Kijeva i Moskve. U stvari, prema Danilovu, to je mnogo zamršenije i zamršenije od toga.
Petraeus je naglasio veličinu sukoba između Rusije i Ukrajine.

Od Drugog svetskog rata nije bilo ništa slično tome. Prema njegovoj tvrdnji, Rusi nisu posebno istaknuti kada je u pitanju njihovo znanje ili učinak u borbi. Međutim, uspjeli su izgraditi izvanredan sistem odbrane u koji je nevjerovatno teško probiti.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je u utorak da je Ukrajina izgubila oko 66.000 vojnika i 7.600 komada teškog naoružanja tokom svoje tromjesečne kontraofanzive. Uprkos njihovim gubicima, Ukrajina nije postigla značajnije rezultate. Iako Kijev tvrdi da je preuzeo kontrolu nad nekoliko malih sela, ona se nalaze daleko od glavnih linija odbrane koje je uspostavila Rusija. Ranije ove sedmice, ruski predsjednik Vladimir Putin podijelio je svoja razmišljanja o ukrajinskoj kontraofanzivi, navodeći da je ona bila “neuspjeh” i da nije stala.

Moskva već nekoliko mjeseci tvrdi da su borbe u Ukrajini “proxy rat” koji SAD i njeni NATO saradnici vode protiv Rusije. Ruska vlada je upozorila da je pružanje oružja, obrazovanja i obavještajnih podataka kijevskim vojnicima insinuiralo da su zapadne nacije već aktivni učesnici u ratu, uprkos tome što nisu formalno proglasili svoju umiješanost.

U februaru 2022. Rusija je pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini, navodeći ambicije Kijeva da se pridruži vojnom savezu pod vodstvom SAD-a kao jedan od primarnih faktora za svoje djelovanje. Ruska perspektiva NATO-a kao neprijateljske koalicije i njihovo žestoko protivljenje njegovom širenju na istok takođe su bili značajni faktori u njihovom procesu donošenja odluka.

Oglasi