TRANSFORMACIJA STARE KOLIBE DO DVOSPRATNOG DOMA – kompanija A for Architecture iz Melburna transfomisala je staru radničku baraku u dvospratnu kuću za mladu porodicu sa djecom


Vlasnici ovog doma zahtijevali su potpuno novu kuću koja se sastoji od fleksibilnih prostorija, namjenjenih kako djeci, tako i odraslima, zajedno sa enterijerom koji je na idealan način povezan sa zadnjim dvorištem.

Arhitekte ovog australijskog studija odgovorili su na sve zahtjeve uprkos svim izazovima koje je pred njih postavila mala kvadratura prvobitne kolibe i uspjeli su da kreiraju svjetlom okupan enterijer koji slobodno teče te pruža osjećaj prostranosti.

Visoki plafoni su iskorišteni maksimalno, zajedno sa svjetlarnicima reflektujućih površina, da bi pružili iluziju dodatnog eksterijernog prostora. Cjelokupan zadnji zid kreiran je od prozora koji takođe kupaju enterijer dnevnom svjetlošću. Dvije spavaće sobe ostale su pozicionirane na prednjem dijelu kuće, dok ostatak postaje otvoren plan prostora u kome su smješteni kuhinja, trpezarija te dnevni boravak. Vešernica, kupatilo i kuhinja izgrađene su u centralnom dijelu, koji takođe uključuje spavaću sobu i dozvoljava da 2 hodnika putuju ka dole sa obje strane eksterijernih zidova.

Kosi plafoni na zadnjem dijelu kuće obloženi su sa toplim drvetom koje se takođe upotrebljava za popločavanje centralnog bloka prostorija u kući. U toku renoviranja održan je izgled originalnih zidova od cigle, njegove nepravilnosti i sve karakteristike koje dodaju ovom modernom prostoru jednu dodatnu karakternu crtu.

Oglasi